Är stenålderskost bättre än LCHF?

Fråga I FORM om stenålderskost: "Jag har redan dragit ner kraftigt på de snabba kolhydraterna och vill nu satsa fullt ut – men är Low Carb High Fat att föredra framför stenålderskost och vad skiljer dem egentligen åt?"

I FORMs expert reder ut vilket som är bäst; LCHF eller stenålderskost.

Både stenålderskost och LCHF är effektivt när det gäller att minska ner på kolhydraterna. Men måste du välja en framför den andra, välj stenålderskost.

Stenålderskost har en fördel jämfört md LCHF, eftersom den styr in sina anhängare på hälsosamma, näringsrika matvanor. Fokus ligger på att äta grönsaker, nyttiga fetter och att välja obearbetade råvaror av god kvalitet, så att kroppen får massor av hälsosamma ämnen.

Vill du öka din fettförbränning via kosten så är keto-dieten en metod för dig. Lär dig mer om hur du uppnår ketos här.

Low Carb High Fat-metoden kan vara lika hälsosam som stenålderskost, men konceptet ger också ohälsosamma kostvanor, då den precis som namnet antyder, innehåller stora mängder fett. Om man till exempel frossar i grädde, fett, kött, ost och bacon och hoppar över grönsaker och andra hälsosamma matvaror, kan det bli ganska problematiskt.

Det är värt att nämna att varken LCHF eller stenålderskost är direkt oproblematiskt eftersom de går stick i stäv med de officiella kostrekommendationerna då de ”förbjuder” mejeriprodukter och spannmål – även fullkornsprodukter.

STENÅLDERSKOST: Vill du veta mer - läs specialmagasin här!

Stenålderskost

Detta ska du äta mycket av

Kött, fisk och fågel, skaldjur, ägg, grönsaker och frukt, nötter, feta frön och nyttiga växtoljor.
Detta kan du lägga till

Proteinrika mejeriprodukter som skyr, kesella och ost.
Detta ska du undvika

Socker, flingor, mjölk/yoghurt, baljväxter.

Low Carb High Fat

Detta ska du äta mycket av

Allt som inte är kolhydrater, gärna feta saker som crème fraiche, ost, kött, fisk och fågel (med skinn), grönsaker och nötter.
Detta kan du lägga till

Lite frukt och lite rotfrukter.
Detta ska du undvika

Socker, flingor, mycket frukt, mjölk/yoghurt, honung.

Vill du minska på kolhydraterna? Här är de läckraste low carb-recepten!