Löpartights – så här väljer du rätt

Är det svårt att hitta rätt i djungeln av löpartights och navigera bland alla funktioner och detaljer? Här får du en komplett guide så du vet vad du ska tänka på för att få bästa möjliga löpupplevelse. Läs också våra test av löpartights.

Kvinna som springer i löpartights

LÖPARTIGHTS Få den optimala löpupplevelsen med rätt löpartights.

© Jakob Helbig

Ett par bra löpartights är kanske inte det enda du behöver – du behöver ju också röra på benen och allt det där. Men däremot: Är dina löpartights sköna att ha på sig, och har de smarta funktioner, så kan de hjälpa dig med att få en bra löpupplevelse.

Få svar på alla dina frågor om löpartights, och se vårt test av löpartights här.

Frågor och svar om löpartights

-Vad ska jag tänka på när jag väljer löp artights?

Vad är löpartights?

Det hör på namnet att det är tights – alltså tajta och elastiska byxor – som du löper i. Ett par löpartights är designade för att du ska kunna springa snabbare. Det vill säga, att det är gjorda för att ge dig stöd och komfort i dina rörelser framåt.

Det skiljer sig åt från träningstights, som ska ge dig stöd i olika riktningar och därför ofta är sömlösa ett sydda i ett stycke – det vill säga två bitar tyg som är 'sammansvetsade'

Vilka typer av tights finns det?

Man kan dela in tights i tre olika typer, som självklart också kommer i väldigt många olika modeller:

  • Vinter-löpartights
  • Träningstights
  • Vanliga löpartights

Vinter-löpartights är gjorda för att ge extra värme. De har ett extra lager tyg eller fleece vid låren eller över hela benen. Dem kan du bara använda utomhus när det är kallt, eftersom de blir för varma att träna i inomhus. Läs hur du väljer rätt löpartights för vinterlöpning här.

Träningstights är ofta sömlösa eller sydda i ett stycke. De känns som en blandning av strumpbyxor och tights. De är designade för all träning som inte har med löpning att göra – från styrketräning till yoga – vilket ställer krav på byxornas flexibilitet. De ska kunna följa med i alla riktningar under till exempel squats, splits och yogaställningar.

Vanliga löpartights är sydda för att ge stöd i den monotona rörelsen framåt, som ju löpning innebär. Målet är att du ska kunna springa snabbare – inte kunna röra dig i olika riktningar.

När det gäller isoleringsgraden är löpartights gjorda i ett material som passa för att träna inomhus eller utomhus under sommarhalvåret.

LÄS OCKSÅ: Guide: Kompressionsstrumpor

Kan jag använda ett par tights till all typ av träning?

Det korta svaret är att du absolut kan träna styrketräning i ett par löpartights. Däremot funkar träningstights inte så bra för löpning, eftersom tyget har en tendens att glida ner mellan benen som ett par strumpbyxor. Dessutom kan sömmarna i ett par träningstights skava om du använder dem till löpning.

Svaret beror också på vilken nivå du tränar på. Är du typen som gymmar ena dagen och ar en löprunda på fem kilometer nästa dag, går det bra att hoppa i ett par träningstights om dina löpartights ligger i tvätten den dagen du vill springa.

Är du däremot en dedikerad löpare eller drömmer om att bli det, får du helt klart större komfort och träningsglädje om du springer i de rätta löpartightsen.

LÄS OCKSÅ: I FORM testar löparjackor – så här hittar du rätt löparjacka

Vad ska jag tänka på när jag väljer löpartights?

Det finns några funktioner som är bra att ha i ett par löpartights. Det gäller särskilt om de ska användas utomhus där du till skillnad från ett löpband på gymmet har användning för fickor, reflexer och eventuellt extra isolering. Här nedan går vi igenom funktionerna.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Så väljer du rätt aktivitetsarmband

5 viktiga detaljer när du väljer löpartights

5 detaljer du ska kolla efter när du köper löpartights:

  1. Byxlinning. Resåret i linningen är det som håller löpartightsen på plats. Leta efter en bred resår som fördelar trycket på magen lite bättre än en smal. Ett mjukt, justerbart snöre är också viktigt så dina löpartights inte glider ner under träningen.
  2. Ficka. En liten ficka, helst i länden, som rymmer en mobiltelefon och nycklar, är guld värd. En bra dragkejda är ett måste. Om du väljer en vattentät ficka riskerar inte telefonen att bli våt av vare sig svett eller regn.
  3. Reflexer. Säkerheten är extra viktig om du springer i mörkret. Reflexer är mest synliga om de sitter vid vader och anklar, som rör sig mest under löpturen.
  4. Byxben. Ett par löpartights ska ha bra längd och sitta åt vid anklarna. Är de för lösa eller för korta blir underbenen kalla. Många löpartights har en gummi- eller silikonkant som ger ett bra grepp. En lång dragkedja är också en fördel som gör att du kan ta av och på löpartightsen utan att ta av dig skorna, och så kan den användas för extra ventilation om du blir för varm.
  5. Material. Löpartights är oftast gjorda av polyester oh elastan. Det är syntetiska material som är väldigt smidiga och som transporterar bort svetten från kroppen istället för att binda den, som ett par bomullsbyxor gör.

Vad är kompression och uppstramande effekt?

Det är lätt att förväxla löpartights med kompression och löpartights med uppstramande effekt, eftersom bägge håller om kroppen för att ge optimal effekt, men det är stor skillnad på dem.

Kompressionstights

  • Kallas också restitutionstights. De är sydda så stramt i lår och underben att de trycker på venerna så att blodet lättare transporteras från fötterna tillbaka till hjärtat. Målet är att öka blodcirkulationen och se till att slaggprodukter rensas ur kroppen snabbare.

  • Används de strama löpartightsen under själva löpturen kan de hålla musklerna på plats, så de helt enkelt rör sig mindre. Mål: Att minska träningsvärk och risk för skador.

  • Det är primärt löpare som löper långt, till exempel längre än 5 kilometer, som har glädje av kompressionstightsens fördelar.

Tights med uppstramande effekt

  • Det hörs på namnet att de uppstramande tightsen stramar åt kroppen. Det är särskilt runt höfter, mage, rumpa och lår de håller åt och in. Pressen är dock inte så hård att det påverkar blodgenomströmningen.

  • Här är det estetiken som är i fokus – inte funktionen. Med andra ord: Du får en snygg rumpa i ett par uppstramande tights, och magen hålls in.

  • Tights med uppstramande effekt kan också vara väldigt sköna att träna i, eftersom de ger känslan av att allt "hålls på plats".

Vilket material ska jag välja?

Löpartights är oftast sydda i en blandning av polyester och elastan, som andas och är flexibelt. Bomull är inte bra i löpartights eftersom det inte kan transportera bort svetten, och tyget blir slappt med tiden.

För vinterbruk eller användning vid kallare väder kan det vara en fördel att välja tights av polyester som har ullblandning.

Löpartights och vanliga träningstights är oftast sydda i samma material – en polyester blandning. Det är sättet de är sydda på som är skillnaden.

Hur varma ska löpartights vara?

Det beror helt på hur du ska använda dem, och vad din inre termometer säger.

De flesta löpare kommer långt på ett par tights till knäna eller capri (som slutar mitt på vaden) under sommarhalvåret, höst och tidig vår i ett par långa löpartights och ett par extra isolerande vinterlöpartights under de kallaste månaderna. Här är några saker du bör tänka på innan du väljer isoleringsgrad på dina nya löpartights.

Årstiden: Du kommer långt med ett par vanliga löpartights under hela sommarhalvåret, men tänker du också springa utomhus under vintern kommer du inte iväg utan ett par extra isolerade vinter-löpartights. Dem kan du läsa mer om her.

Typ av löpning: Fråga dig själv hur länge åt gången dina löpartights ska hålla dig varm. Springer du snabbt och kort kan du välja en mindre isolerande modell i tunnare material som sitter som ett extra skinn på huden. Isoleringen är bara tillräcklig för att benen ska hållas varma, vilket är ett plus vid intensiv träning.

Ska löpartightsen däremot hålla kroppsvärmen uppe under ett halvmaraton under tidig vår, ska du ha ett par i ett varmare material. Fråga efter en kraftig modell, som har en luddig/borstad insida som gör den härligt varma och mjuka.

Personlig smak: Det är stor skillnad på hur frusna vi är. Du vet bäst själv om du är typen som huttrar vid blotta tanken på att springa utomhus. Eller är du snarare den varma typen som får lust att klä av dig efter några kilometer?

Det viktiga är såklart att hitta så rätt att det aldrig är löpartightsens komfort eller bristen på den som stoppar dig ifrån att komma ut på en löptur.

Hur tvättar jag mina löpartights?

Om du följer de här råden skyddar du dina löpartights bäst.

  • Undvik sköljmedel. Som med alla andra träningskläder med elastan bör du även här hoppa över sköljmedlet. Sköljmedel är nämligen ett fettämne som dels förstör löpartightsens svetttranporterande förmåga, och även bryter ner elasticiteten i tyget. På så sätt förstör man det man betalat för.

  • Hoppa över en tvätt. Om du inte svettas så mycket att dina löpartights blir plaskvåta kan du med fördel använda dem 2–3 gånger innan du tvättar dem. Ofta räcker det med att hänga upp tightsen så de torkar, eller hänga ut dem på vädring ett par timmar.

  • Bli av med svettlukten. Har du ofta en stark svettlukt bör du tvätta dina löpartights direkt efter användning så att svettlukten inte sätter sig i tyget. Det finns tvättprodukter som effektivt tar bort lukt och bakterier genom att desinficera som vanligt tvättmedel inte gör. Du kan använda de speciella medlen i tvättmaskinen eller vid blötläggning.

Test av tights – I FORM testar löpartights

I FORM testar regelbundet olika löpartights. Alla löpartights i våra test prövas grundligt. Löpartightsen blir bedömda efter design, passform, svetttransporterande egenskaper och pris.

I FORM har testat dessa 9 vinter-löpartights under 2020:

  • Reebok – Lux Perform High-Rise Tights
  • Asics – Lite-Show 2 Winter Tight
  • Kari Traa – Tirill Tights
  • Casall – Windtherm Tights
  • H&M – Träningstights Shaping Waist
  • Puma – Runner ID Regular Rise Full Tights
  • Salomon – Trail Runner WS Tight W
  • Newline – Core Warm Tights
  • Arc’teryx – Taema Pant

Vem som blev vinnare av vårt test av vinter-löpartights? Och vilka par löpartights vi har korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedan och se hela testet.

I FORM har testat dessa 6 vinter-löpartights under 2019:

  • Under Armour löpartights – Qualifier Speedpocket ColdGear Tight
  • Norrøna löpartights** – Bitihorn Tights
  • Reebok löpartights – Thermowarm Base Seamless Tights
  • Johaug löpartights – Moonray Interlock Tights
  • Newline öpartights** – Thermal Power Tights
  • Asics öpartights – Leg Balance Tight 2

Vem som blev vinnare av vårt test av vinter-löpartights? Och vilka par löpartights vi har korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedan och se hela testet.