5 tips för dig som hatar att springa

Springer du (också) bara för att få det gjort så läs mer här. Här får du 5 tips som håller dig motiverad på löprundan.

Kvinna som pausar på löprundan.

Om du ser ut så här efter att bara ha sprungit några hundra meter så läs mer här.

© iStock

Om du hör till dem som tycker att löpning är tråkigt och gör ont i benen efter bara några få hundra meter så läs de här råden innan du helt lägger ner löpningen som potentiell träningsform.

1. Börja försiktigt

Entusiasm är en god egenskap men om du inte är van att springa ska du helst inte springa längre och mer än kroppen orkar med. Två till tre korta turer i veckan är en bra utgångspunkt, tills senor, leder och bindväv långsamt börjar vänja sig vid belastningen.

Få ett löprogram för nybörjare här.

2. Variera din träning

Välj olika vägar, spring i olika tempo och på olika sorters underlag från gång till gång, så det inte blir enformigt. Det ökar inte bara din motivation, utan gör dig också till en bättre löpare.

3. Hitta rätt tid för att springa

Vissa människor trivs bäst med att springa på morgonen innan frukosten, medan andra föredrar att bli av med stresshormoner på vägen hem från jobbet. Prova att springa vid olika tidpunkter på dygnet så du får reda på vad som passar dig bäst.

4. Värm upp ordentligt

Löptränar du när kroppen är kall så riskerar du att skada dig och kan inte prestera optimalt. Fem minuters rask gång med stora armsvingar är minimum innan du börjar springa.

LÄS OCKSÅ: 5 populära träningsappar

5. Gör träningen rolig

Spring tillsammans med din partner eller en väninna så att löpturen även blir något socialt. Föredrar du att springa själv så kan du lyssna på bra musik eller en ljudbok längs vägen.

Källor: Women’s Running, I FORM, Aktiv Träning m fl