Vinterlöpartights – så väljer du rätt

Det är inte mycket som slår en löptur i vintervita landskap. Bara du ser till att inte springa runt med iskalla lår och rumpa, och det fixar ett par nya vinterlöpartights.

Vinterlöpartights är ett måste

VINTERLÖPARTIGHTS Har du planer på att springa i alla slags vinterväder är ett par bra vinterlöpartights ett måste.

© iStock

När temperaturen sjunker, vinden viner och snön faller är det frestande att stanna inne. Men vet du vad som är ännu mer frestande? Känslan i kroppen efter en löptur, där du trotsar vädret, får kilometer i benen och frisk luft i lungorna.

Men om du drömmer om att springa vintern igenom, krävs det ett par löpartights som är gjorda för vinterlöpning.

Därför ska du köpa speciella vinterlöpartights

Vanliga löpartights är – oavsett tygets tjocklek – inte designade för att avvisa vind, vatten och kyla. Därför riskerar du snabbt att döda din löparglädje med iskalla lår, och det är synd om du egentligen är på gott humör och sugen på att springa.

Vinterlöpartights är däremot tillverkade i ett material som tål köldgrader och vind, och många är även extra fodrade runt lår och rumpa som har en tendens att bli särskilt kalla.

5 detaljer som är särskilt viktiga på vinterlöpartights

 • Reflexer. Se till att du syns oavsett hur tidigt eller sent du springer. Det bästa är om reflexerna går 360 grader runt dig, så att du är synlig från alla håll.

 • Materialet. Det ska vara tillräckligt varmt för att hålla kylan ute, men inte så varmt att du inte kan andas. Et material i dubbla lager är bra om du ska springa i särskilt kallt väder – eller är extra känslig för kyla. Vissa tights är extra fodrade på lår och rumpa, där du har tendens att bli som kallast.

 • Fickor. De flesta av oss vill gärna få plats med små basprylar som nycklar och mobiltelefon. Det krävs en eller flera fickor med blixtlås, så dina saker är i säkert förvar oavsett väder.

 • Benlängden. Om dina vinterlöpartights är för korta riskerar du att bli kall om anklarna. Välj en modell som är lång nog att nå ner till ett par korta löparstrumpor. De ska vara längre än dina vanliga gym- eller löpartights.

 • Dragkedja vid anklarna. Skulle du ändå bli för varm trots årstiden, så är det smart med ett par dragkedjor som ger extra ventilation.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

Många av oss väljer de vinterlöpartights som är snyggast eller kommer från vårt favoritmärke och låter funktionaliteten komma i andra hand. Det går kanske bra med tights som du ska ha på gymmet, men vinterlöpning ställer krav på dina löpartights, som du inte bör ignorera. Sätt funktionaliteten först och välj de absolut bästa vinterlöpartightsen och inte de snyggaste.

Tänk på att röra på dig i provrummet när du provar vinterlöpartights, så du upptäcker om de glider ner i midjan eller kryper upp vid anklarna, när du ger järnet. Minst ett par höga knälyft är det bra att göra.

Några vinterlöpartights finns – liksom vanliga löpartights – med kompressionseffekt. Det vill säga de sitter extra stramt och hjälper till med att pressa blodet bort från benen och tillbaka mot hjärtat, vilket skulle främja återhämtningen och motverka ömhet och skador. Det finns dock inget entydigt svar på om det fungerar – en del löpare tror stenhårt på effekten, medan andra inte märker någon skillnad. Prova och se vad som fungerar för dig. Det kan i varje fall inte skada.

LÄS OCKSÅ: I FORM testar träningstights

Detta kan du också använda dina vinterlöpartights till

Gillar du att promenera året runt, är det perfekt att använda vinterlöpartights till det. De är sköna att röra sig i och gjorda för att hålla dig varm i alla slags väder, om du bara ser till att gå raskt.

Vinterlöpartights fungerar dessutom utmärkt som innersta lager under regn- eller överdragsbyxor när temperaturen sjunker på allvar.

Oavsett om du planerar att springa upp egna löpspår i snön eller bara vill ta en löptur ibland, är ett par vinterlöpartights en god investering. Även om de normalt kostar lite mer än ett par vanliga tights.

Ha en skön löptur!

Test av vinterlöpartights – I FORM testar vinterlöpartights

I FORM testar regelbundet de bästa tightsen till kylan. Alla vinterlöpartights i våra test provas grundligt. Löpartightsen blir bland annat bedömda utifrån funktion, material, reflexer och pris.

I FORM har testat dessa 9 vinter-löpartights under 2020:

 • Reebok – Lux Perform High-Rise Tights
 • Asics – Lite-Show 2 Winter Tight
 • Kari Traa – Tirill Tights
 • Casall – Windtherm Tights
 • H&M – Träningstights Shaping Waist
 • Puma – Runner ID Regular Rise Full Tights
 • Salomon – Trail Runner WS Tight W
 • Newline – Core Warm Tights
 • Arc’teryx – Taema Pant

Vem som blev vinnare av vårt test av vinter-löpartights? Och vilka par löpartights vi har korat som bästa köp? Klicka på "Ladda ner artikel" här nedan och se hela testet.