Guide: Kompressionsstrumpor

Är du en dedikerad löpare kan du ha glädje av ett par kompressionsstrumpor som ökar blodcirkulationen i benen. Läs om fördelarna, och se I FORMs test av de populära strumporna.

Kvinna springer med kompressionsstrumpor

KOMPRESSIONSSTRUMPOR Många menar att kompressionsstrumpor förbättrar löpupplevelsen.

© iStock

Du har säkert sett folk springa med så kallade kompressionsstrumpor på stigar och vägar. Har du inte testat dem själv än, kan du i den här artikeln lära dig mer om vad det är som de populära strumporna har för funktion. Du blir också guidad till vilka kompressionsstrumpor som är bra – det är nämligen en produkt vi har testat flera gånger på I FORM.

Kompressionsstrumpor – en guide

Vad är kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är strumpor som går till precis under knäet. De är gjorda i ett kraftigt, elastiskt tyg som klämmer (komprimerar) vadmusklerna. De sitter väldigt tajt för att hjälpa till med att pressa bort blodet från benen. Det ska främja återhämtningen och motverka ömhet och skador.

Hur funkar kompressionsstrumpor?

Kompressionseffektens syfte är att påverka blodflödet. Hjärtat pumpar blod genom ådrorna ut i kroppen. Blodet kommer tillbaka till hjärtat via vener. Det är ansträngande, speciellt för venerna i benen som transporterar blodet från den punkt i kroppen som är längst bort från hjärtat upp mot hjärtat.

Det är dessutom skillnad på det tryck som blodet normalt flyter bort respektive tillbaka till hjärtat. När hjärtat pumpar ut blodet till armar och ben sker det vanligtvis med ett tryck på cirka 120 mmHg. Men när blodet har varit ute i vävnaden är trycket på tillbakavägen bara 5–10 mmHg. Det kan betyda att blodet till viss del samlas i venerna. När du får svullna fötter är det till exempel på grund av för mycket samlat blod i benets vener.

Kompressionsstrumpornas uppgift är att hjälpa venerna med att pressa tillbaka blodet från underbenen till hjärtat med hjälp av ett tryck, som är störst vid ankeln och avtar upp mot knäet. Det ska ge ett bättre flöde i blodcirkulationen och mindre ansamling av blod i benen.

Illustrationen visar kompressionsstrumpornas effekt på blodkärlen i venerna. De röda blodådrorna illustrerar blodets väg ut i benen – de blå visar blodets väg tillbaka till hjärtat.

Så här påverkar kompressionsstrumpor ditt blodflöde i benen.

Varför ska jag använda kompressionsstrumpor när jag tränar?

Många som tränar upplever massor av goda effekter när de använder kompressionsstrumpor. Det är bara inte alla de effekter som det finns vetenskaplig evidens för. Forskarna diskuterar till exempel fortfarande huruvida kompressionsstrumpor ökar din uthållighet och får dig att springa snabbare.

Däremot har det slagits fast, att kompressionsstrumporna kan stärka blodgenomströmningen och ge musklerna stabilitet. För vissa innebär det att trötthetskänslan och ömheten efter träning blir väsentligt reducerad.

Det bästa rådet är att du själv testar kompressionsstrumporna – det kan hur som helst inte skada att springa i dem. Du kanske upplever nedanstående fördelar – i högre eller lägre grad:

4 möjliga fördelar med kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor kan förebygga ömhet i musklerna: Kompressionsstrumpor avlastar musklerna eftersom de, genom att pressa på huden ser till att blodgenomströmningen i kroppens vävnad ökas innan det flyter tillbaka till hjärtat. Det ger blodets immunceller kortare tid för att tränga in i musklerna och bidra till den inflammation som normalt orsakar ömhet i musklerna.

Kompressionsstrumpor kan minska trötthet: Studier har visat att kompression i träningskläder hjälper till att stabilisera dig och minska din känsla av trötthet under träningen. Teorin är att du blir mindre trött i kroppen när musklerna håll stabila och inte hoppar upp och ner. Däremot är forskarna oense om huruvida avsaknaden av trötthetskänslor får dig att prestera bättre. Att du är trött beror nämligen inte bara på fysiska faktorer som sker i musklerna, utan också på den mentala processen i hjärnan.

Kompressionsstrumpor kan minska risken för muskulära skador: Med kompressionsstrumpor minimeras risken för skador, eftersom musklerna hålls på plats.

Kompressionsstrumpor kan förbättra återhämtningen: När vi tränar blir det alltid små skador i musklerna, där bland annat mikroskopiska fibrer går sönder. Genom att stabilisera musklerna med kompressionsstrumpor kan du stötta cellernas återuppbyggnad. Med andra ord: Du kan uppleva att du blir mindre öm. Du öppnar störst effekt om du tar på din kompressionsstrumporna precis efter att du har tränat och behåller dem på under ett dygn.

Får kompressionsstrumpor mig att springa snabbare?

En sak är att kompressionsstrumpor kan höja välbefinnandet under träning. En annan är om de även kan höja prestationsnivån, så att du springer snabbare och har mer uthållighet. Det sista har forskningen inte nått fram till något entydigt svar på.

Flera studier från School of Sport and Exercise från Massey University i New Zealand avvisar teorin om att kompressionsstrumpor ger vältränade löpare fysiologiska fördelar.

Men en undersökningen från Erlangen-Nürnberg-universitetet i Tyskland, som du kan läsa mer om här. menar att kompressionsstrumpor visst gör skillnad. I ett försök blev ett antal atleter testade genom att springa i en given fart tills de blev utmattade. Det visade sig att löparna med kompressionsstrumpor kunde hålla farten 5 procent längre tid än de övriga, dessutom blev deras anaeroba tröskel, alltså den hastighet där det börjar ske en kraftig syreansamling, blev lyft markant. Löparna med tätt åtsittande, knälånga strumpor kunde hålla en hastighet av 14,1 km/t, jämfört med 13,9 hos dem utan kompressionsstrumpor.

Trots oenigheten verkar det vara en generell uppfattning att kompressionsstrumpor primärt gör en märkbar skillnad när vi snackar längre distanser i ett relativt högt tempo.

Förebygger kompressionsstrumpor sjukdomar?

Ja, kompressionsstrumpor har en bra förebyggande effekt på bland annat åderbråck och blodproppar i benen – och på trötta ben i allmänhet. Det kan till exempel vara vid graviditet eller när du sitter stilla länge på en flygresa eller på jobbet.

Människor som har fått höra av läkare att de har nedsatt blodcirkulation kan få ordinerat att gå med kompressionsstrumpor. De kan nämligen behandla eller motverka åderbråck, åderförkalkning i benen och dålig blodcirkulation. Vill du ha stödstrumpor av medicinska skäl kan du prata med din läkare.

Vad ska jag tänka på, när jag köper kompressionsstrumpor?

När du ska skaffa dig ett par kompressionsstrumpor ska du hålla utkik efter följande detaljer:

 • Kompressionsstrumpornas passform: De ska sitta tajt runt benen, men fortfarande vara behagliga att ha på sig.

 • Materialet. Det ska vara skönt, ventilerande och utan skavande sömmar.

 • Själva kompression-effekten. Strumpan ska sitta som stramast åt ankeln och sätta ett tryck där, som avtar gradvis upp mot knäet.

Så här mäter du storleken på dina kompressionsstrumpor

Ska du köpa vanliga strumpor kan du nöja dig med att välja dem utifrån din skostorlek. Men så är det inte med kompressionsstrumpor.

I och med att de ska skapa en press på huden behöver du ha koll på flera olika parametrar, innan du kan köpa rätt storlek på dina kompressionsstrumpor. Oavsett om du köper från standardsortiment eller får ett par specialsydda strumpor behöver du mäta din ankel på det smalaste stället, och din vad på det bredaste stället. Det viktigaste måttet är omkretsen på din ankel och därefter omkretsen av din vad. Fotstorleken är mindre viktig.

Du kan få hjälp med att mäta ut ett par i din sportaffär, särskilt hos dem som är inriktade på löpning finns det personer som är vana vid att prova ut kompressionsstrumpor.

Mät ut din storlek på kompressionsstrumpor

MÅTT DU BEHÖVER KÄNNA TILL NÄR DU KÖPER KOMPRESSIONSSTRUMPOR 1. Omkretsen av dina underben, där vaden är som bredast.

 1. Omkretsen av din ankel, på det smalaste stället.

 2. Din skostorlek för att kunna avgöra själva strumpfotens storlek.

Hur tar jag på mig kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor sitter väldigt tajt på benet, och de kan därför inte dras på som vilken annan strumpa som helst.

 1. Vänd strumpan ut och in.
 2. Sätt på fotdelen och var noga med att den sitter korrekt.
 3. Rulla upp strumpan bit för bit längst med benet, med platta händer och se till att det inte blir några veck.
 4. Kontrollera till sist, att hela strumpan sitter rätt och når precis så högt upp på benet som det är meningen att den ska göra.

Hur får jag bort lukten i mina kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor bör tvättar efter varje träning för att förhindra bakterie- och svamptillväxt. Du tvättar dina kompressionsstrumpor i maskinen vid 40 grader och hänger dem för att torka. Undvik sköljmedel för att bevara kompressionen.

Har lukten redan stt sig finns det desinficerande tvättmedel. De tar effektivt bort lukt och bakterier på ett sätt som vanligt tvättmedel inte klarar av.

TEST: I FORM testar kompressionsstrumpor

I FORM testar löpande olika kompressionsstrumpor. Alla kompressionsstrumpor i våra test blir provade grundligt. De bedöms utifrån design, kompression och pris.

I FORM har testat dessa 6 kompressionsstrumpor, 2019

 • Newline kompressionsstrumpor – Compression Sock
 • Seger kompressionsstrumpor** – Running Mid Compression
 • CEP kompressionsstrumpor** – Run Socks 3.0
 • Gococo kompressionsstrumpor** – Compression Superior
 • 2XU kompressionsstrumpor** – Vectr light cushion
 • Asics kompressionsstrumpor** – Compression sock

Vilka kompressionsstrumpor blev bäst i test, 2019? Och vilka kompressionsstrumpor hr vi korat som bästa köp? Läs testet av kompressionsstrumpor nedanför.

I FORM har testat dessa 5 kompressionsstrumpor, 2018

 • 2XU kompressionsstrumpor** – Compression Performance Run Socks
 • Falke kompressionsstrumpor** – Energizing Cool
 • CEP kompressionsstrumpor** – Nighttech
 • Hummel kompressionsstrumpor** – Tech Compression Sock
 • Compression Sport kompressionsstrumpor** – Full Socks V2 1

Vilka kompressionsstrumpor blev bäst i test, 2018? Och vilka kompressionsstrumpor har vi korat som våra bästa köp? Hämta testet av kompressionsstrumpor nedanför.