Vilken typ av träning är bäst för lungorna?

Det kan vara lätt att tro att lungorna behöver någon speciell träning för att funktionen ska förbättras. Men i själva verket är praktiskt taget all träning också lungträning.

Kvinna som tränar

LUNGHÄLSA - När du tränar konditionsträning, tränar du hela din blodcirkulation och muskulaturen runt lungorna.

© Thomas Dahl

När du tränar konditionsträning som löpning, cykling och raska promenader behöver ditt hjärta och dina lungor arbeta hårdare än normalt för att leverera tillräckligt med syre till dina muskler, och det stärker både hjärta och lungor.

Har du astma, har forskning dessutom visat att du kan skära ner på din medicin om du tränar intensiv konditionsträning som HIIT minst två gånger i veckan.

Även med lungsjukdomen KOL är träning den bästa rehabiliteringen.

All konditionsträning är alltså lungträning. Om vi vänder på frågan och frågar om lungträning är en fördel för din övriga träning så blir svaret nästan ännu mer intressant, för trots att andningsövningar inte nödvändigtvis förbättrar din lungkapacitet så kan de stärka dina andningsmuskler och på så sätt förbättra dina träningsresultat. Samtidigt kan en förändring av andningsmönstret ge fördelar om du exempelvis löptränar.

Här får du ett par tips till den optimala andningen under träning.

Träna med lungornas fulla kraft

Andas hela vägen ner i magen

Den bästa andningen är den så kallade diafragmatiska andningen, där ditt mellangärde är aktiverat i din andning – det du kanske kallar djupa andetag. Är du osäker på om du gör det på rätt sätt? Lägg dig på golvet och andas och känn efter om det är din mage eller din bröstkorg som lyfter sig.

Prova övningar

Växelandning, syreandning eller att andas i fyrkant är bara några av de andningsövningar som kan hjälpa dig att bli mer medveten om hur du disponerar din luft. De är extra viktiga om du tränar yoga, men kan vara bra för alla.

Hitta en rytm

Om du löptränar, så synkronisera andningen med varannat, var tredje eller var fjärde löpsteg, beroende på intensiteten. Prova dig fram och se vad som funkar för dig.

Ta ett steg i taget

Att jobba med sin andning kräver fokus och koncentration, vilket för de flesta är annorlunda än den omedvetna handling det är att andas normalt. Gå därför långsamt fram.

KÄLLOR: Vibeke Backer, adj. professor och specialistläkare i lungmedicin och healthline.com

I FORM nr. 13/2023