Styrkeskolan – större bröstmuskler

Om t-shirten inte sitter åt så hårt runt bröstkorgen som du skulle vilja, så är hjälpen nära. Vi visar dig 6 effektiva bröstövningar.

Vältränad manlig överkropp, håller i en hantel, grå bakgrund,

STÖRRE BRÖSTMUSKLER Följ vår styrkeskola och träna hela kroppen. Den här gången ligger tonvikten på bröstkorgen.

© Istock

Detta träningsprogram innehåller sex bröstövningar som ger större, starkare och snyggare bröstmuskler. Ett par hantlar och en halvtimme är allt som behövs för att du ska kunna träna effektivt hemma i vardagsrummet.

Därför ska du utföra bröstövningar

En vältränad bröstkorg gör att du ser stor och stark ut. Därför är bänkpress och andra övningar för bröstkorgen bland de populäraste på gymmen. Men det är inte bara för syns skull som det är bra att träna bröstmusklerna, de musklerna använder man nämligen flitigt varje dag. Deras främsta uppgift är att avlasta axlarna och föra in armarna framför kroppen.

GÖR SÅ HÄR:

Som vanligt:

Gör 3–4 set av varje övning med 45–90 sekunders vila mellan seten. Se till att öka belastningen gradvis så att du får variation i programmet och vänjer dig vid tyngre vikter. Vilan ska helst vara lite längre efterhand som belastningen ökar.» Vecka 1–2: 12–15 repetitioner per set.» Vecka 3–4: 9–12 repetitioner per set.» Vecka 5: 6–9 repetitioner per set.Om du gör övningen enbart med din egen kroppsvikt kan du göra så många repetitioner som möjligt.

Extra snabbt:

Om du har ont om tid, eller om du vill träna konditionen mer, så kan du köra programmet efter cirkelträningsprincipen. Gör två eller tre av övningarna i sträck (ett set av varje övning) innan du vilar. När du har gjort alla bröstövningar börjar du om från början igen. Det är jobbigare att köra flera övningar i sträck och du blir betydligt mer uttröttad. Kör dock inte för hårt i början innan du har vant dig vid övningen och lärt dig rätt teknik.

Detta behöver du för att kunna göra bröstövningar

Två hantlar med avtagbara viktskivor så att du kan anpassa vikten. Totalt bör viktskivorna väga cirka 40 kg i olika storlekar.