Träna efter din inre klocka

Här är guiden till när du presterar som bäst helt naturligt, och när du hellre bör varva ner med yoga eller en lugn löprunda.

Så bör du träna under dagen

När vill du helst träna? När din kropp sätter krokben för en bra prestation? Eller när den är som mest inställd på att sätta rekord? Här är guiden till när du ska träna vad, enligt din inre klocka.

06:00-09:00

Kroppen vill inte vara med och träna

Lugn och stillsam träning, som en promenad eller lätt joggning, fungerar bra på morgonen. Tidpunkten är särskilt väl lämpad för träningsformer som ger ro i själen, som till exempel yoga och pilates.### 09:00-13:00

Perfekt för att prestera på topp

Tung styrke­träning och hårda intervaller kan med fördel utföras sent på förmiddagen. Tyvärr sitter de flesta på jobbet vid den här tiden. Kan du flexa en timme på jobbet är det mycket effektivt att träna hårt just nu. Den efterföljande lunchen fungerar naturligt som det återhämtningsmål som får kroppen att omsätta träningen till ett rejält formlyft. Om du omöjligt kan träna på förmiddagen på vardagar så ta i alla fall chansen att göra det på helgen. Det har du allt att vinna på.Timmarna före lunch är också en bra tidpunkt för koordinationskrävande träning som till exempel dans, eftersom du är klar i huvudet så här dags.

13:00-15:00

Nu ska kroppen vila – inte träna

Har du tid att motionera under de tidiga eftermiddags­timmarna så välj lätta aktiviteter som främjar matsmältningen och gör att blodet strömmar snabbt genom systemet, även upp till hjärnan. En rask promenad eller lätt kontorsgymnastik är perfekt. ### 15:00-16:00

Finputsa din teknikGolf, tennisträning, dans, kampsport och andra aktiviteter som kräver både koordination och koncentration, kan med fördel läggas mitt på eftermiddagen. Fokusera särskilt på att göra din teknikträning här, medan huvudet fungerar optimalt. ### 16:00-19:00

Dags för stenhård träning

Pulsträning på full fart och stenhård styrketräning passar perfekt här, så det är nu du ska ta på dig löparskorna för tuffa intervaller, eller köra ett hårt crossfitpass.Få inspiration till vilka crossfitövningar du kan göra här[.](https://iform.dk/traening/crossfit/traening-crossfit-for-begyndere)

19:00-22:00

Nu dalar din energiPassar det bra in i ditt schema att träna på kvällen så satsa på avslappnande motionsrutiner. Det kan till exempel vara en rask promenad, yoga, pilates, stretching och andra aktiviteter som görs i en stillsam atmosfär – och gärna med en lite dämpad belysning. Saknar du idéer till bra yogaövningar så hitta dem här.

22:00-06:00

Nu ska du sova

Ingen träning. Meditation eller en avslappnande och sömnfrämjande yogaövning är det enda du ska bjuda din kropp på sent på kvällen.