Ombildas mitt fett till muskler när jag tränar?

Den eviga diskussionen på gymmet: Fett ombildas till muskler när jag tränar, eller hur? Vi har frågat två experter.

Kvinna som tränar på gym

TRÄNING – ger inte fler muskler, men muskelfibrerna utvidgar sig och blir större.

© Jakob Helbig

Det korta svaret är: Nej! Att jämföra en fettcell och en muskelcell är som att jämföra äpplen och apelsiner – de kan inte förvandlas till varandra.

Frågar du en cellbiolog kommer hen dock svara ja, för i ett laboratorium kan man faktiskt göra om fettceller till muskelceller och tvärtom. Men på egen hand på gymmet kan man inte förvandla fettvävnad till muskler.

Sund, slank eller stark? Så här ska du träna på gymmet för att nå ditt mål

När du ger järnet med träningen förbränner du fett (och kolhydrater). Muskelmassa byggs däremot upp när du återhämtar dig. Den del av muskeln som som drar ihop sig består av protein, som byggs upp av aminosyror – inte av fettvävnad. Och det är den delen det blir mer av när dina muskler växer efter lång tids träning.

Hela muskeln blir större när muskelfibrerna utvidgar sig. Fettet på din kropp förvandlas alltså inte till muskler, och det tillkommer vanligtvis inte heller fler muskelfibrer när du tränar, för du har i stort sett samma antal muskelfibrer hela livet.

Om vi fokuserar på fettcellerna, så är deras roll bland annat att se till att överskottsenergi lagras i form av fettsyror. Allt du äter kan i princip ombildas till fett. Det gäller både kolhydrater och protein, om du får “för mycket” av det. Men fett kan alltså inte ombildas till proteiner (aminosyror) eller kolhydrater. Lite fyrkantigt förklarat kan fett leverera energi till en muskel, så den kan dra ihop sig och arbeta – men fett kan inte leverera byggstenar (aminosyror), så att muskeln kan växa.

Det motsatta sker inte heller. Musklerna blir inte till fett om du plötsligt slutar att träna. Men om du är van vid att kunna äta mycket för att du tränar mycket, kommer du lättare i energiöverskott, och då går du upp i vikt.

© iStock

Muskelvävnad

  • Muskelvävnad behöver både fett (fettsyror), kolhydrater och protein för att växa.
  • Muskelceller (så kallade muskelfibrer) består av proteinstrukturer som gör att cellerna kan dra ihop sig.
  • Du får inte fler muskler när du tränar, men muskelcellerna utvidgar sig så musklerna växer.
© iStock

Fettvävnad

  • Fettet är fördelat under huden och runt inälvorna.
  • Fettet består av fettceller som bland annat fungerar som ett lager energi som kroppen kan använda vid behov, t ex när du tränar.
  • Fettvävnad fungerar också som isolering, men det kan inte göras om till muskler.

Källor: Jonas Thue Treebak MSc, ph.d., Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research, Köpenhamns Universitet, och Michael Kristensen,lektor på Närings- och Hälsoutbildningen, Köpenhamns Högskola