Därför ska du träna på vintern

Glöm allt om att pausa träningen på vintern. Den kalla årstiden har flera fördelar, som gör den helt perfekt för rörelse. Få sex av de bästa här.

Kvinna som springer ute på vintern.

VINTER – Det är alltid en bra idé att knyta på sig skorna och komma ut, oavsett vad väderleksrapporten och kalendern säger.

© Jakob Helbig

Många av oss har en tendens att leva som eremitkräftor under ullfilten hela vintern. Träning och motion är något vi skjuter upp till varmare och ljusare tider. Och det är synd.

För inte nog med att formen störtdyker när vi inte håller igång – vi blir också mer mottagliga för vinterdepp och ensamhet när vi inte kommer ut och rör på oss.

Här kan du läsa 6 anledningar till att motion faktiskt kan vara rätt härligt under de kalla månaderna.

Ett skydd mot vinterdepression

Motion utsöndrar värme i kroppen, glädjehormoner i hjärnan och ger dig en skön känsla av energi och självkänsla. Precis vad din kropp och själ behöver under de långa, mörka vintermånaderna då humöret och energin kan påverkas negativt av bristen på solljus och värme.

Läs också: Ljusterapi under vintermånaderna – så här kommer du igång

Du kommer ut!

Under de mörka månaderna får vi inte i närheten av så mycket “gratis” motion som annars. Vi tar kanske bussen till jobbet, träffar vänner på caféer och vi sitter generellt mer still under filten. Så träning under vintermånaderna är en välkommen och välbehövlig anledning till att få rörelse och se något annat än husets fyra väggar. Och så känner du dig mer som en riktig viking när du trotsar vintern och kylan!

Kyla kan kännas mer behagligt

På vintern känner du dig inte lika varm och uttorkad, och det går ofta längre tid innan du behöver vila. En studie av maratonlöpare visar t ex att den perfekta löptemperaturen är så låg som cirka 5-7 grader. Här använder kroppen ett minimum av energi på att upprätthålla sin kärntemperatur, energi som kan användas till att prestera bättre. Kom bara ihåg att du ska dricka lika mycket vätska som på sommaren.

Du svettas mindre

Svett är kroppens sätt att bli av med värme på, så när vi tränar i kallare väderförhållanden utsöndrar vi inte i närheten av så mycket. Och det är skönt av flera orsaker:

  • Utrustningen blir inte lika hal
  • Färre luktbesvär
  • Mindre friktion mellan hud och kläder
  • Lägre risk för att bli kallsvettig efter träning

Bättre balans i kaloriekonomin

Många av oss frossar loss på sötsaker under vintern och framförallt i juletider. Men om du ser till att röra på dig under hela vintern får du en bra motvikt till all fet julmat, alkohol och godsaker. En sidovinst med motion är också att vi ofta mår mindre lust att äta onyttigt, så lite rörelse kan kanske hjälpa till med mängderna.

Snygga jackor och tights

Är du lite för självmedveten och ogillar att visa för mycket hud, så är vintern den perfekta årstiden att träna på. Istället för shorts och t-shirts kan du nämligen klä dig i säsongens snyggaste träningsjackor, långa tights och strumpor med massor av vackra färger och detaljer.

Läs också: Löpartights – så här väljer du rätt