10 tips för vinterlöpning i alla slags väder

Löpband – vad är det? Visst springer du ute även i vinter? Vintern bjuder på fantastiska löparupplevelser, oavsett väder. Med några få förberedelser klarar du allt – både snö, regn, ishalka och förstås solsken.

Kom i kanonform utomhus i vinter!

Löpning i snö

  1. I snön måste du aktivt dra upp foten från underlaget istället för att bara skjuta ifrån, som du kan på fasta underlag. Det påminner en hel del om att springa i sand.
  2. Det är ingen dum idé att ha en sko med dubbar både fram och bak. Du kan också köpa galoscher som du drar över skorna och som täpper till öppningen.

Löpning i regn

  1. Värm upp ordentligt hemma. På regnvåta vägar kan du snabbt behöva byta riktning och hoppa lite från sida till sida för att undvika de värsta vattenpölarna. Det kan fresta extra mycket på senorna och särskilt på ljumskarna.
  2. Rätt kläder gör underverk i regn. En genomblöt kropp blir kall mycket snabbare än en torr kropp, och de smarta mellanlagren kommer att klibba ihop när de blir blöta. Så se till att klä dig i vattentäta ytterplagg, särskilt framtill.

Löpning i hård vind

  1. När du springer rakt in i kraftiga vindar kan du luta dig en smula framåt, in i vinden. Gör det hela vägen ner från anklarna – och inte från höften – så du lutar hela kroppen ett par grader framåt, samtidigt som den är rak. Har du kraftig medvind i ryggen så ta små steg. Kraftpåverkan i landningen blir markant större om du ökar steglängden, så öka hellre kadensen när du vill öka farten.
  2. Kom ihåg windbreaker och tights med ett vindtätt lager framtill. Kanske behöver du även mössa och vantar – och sedan är du redo att ge dig ut.

Löpning i solsken

  1. Det är väl inga större problem att ge sig ut när vädret visar sig från sin bästa sida? Var bara försiktig om du rör dig in i skuggan. Solen kan ha fått snön att smälta och så har det blivit till hala isfläckar där det är skugga.
  2. Glöm inte solkrämen – vintersolen är stark. Kanske kan även ett par sportsolglasögon eller en keps vara skönt för att skydda ögonen.

Löpning vid ishalka

  1. Böj lite mer i knäna så att du sänker tyngdpunkten, luta kroppen lite framåt, som om du har ett gummiband runt höfterna som drar dig framåt, och ta korta steg med fokus på att landa på framfoten, direkt under höfterna – så är risken för att du halkar mindre.
  2. Ta på dig ett vindtätt ytterlager och ett varmt mellanlager. Lägg t ex kläderna på ett ljummet element medan du värmer upp i ditt varma hem – och sedan är du redo för en runda på isiga vägar.