Är morgon- eller kvällsträning mest effektivt?

Har du också funderat över när på dagen du egentligen får ut mest av din träning? Svaret kommer här.

Kvinna cyklar på morgonen

CYKLING I DET FRIA – Är perfekt motion på morgonen. Men vad ska man träna senare på dagen?

© Getty Images

Bra fråga! Svaret beror mycket på vad du vill ha ut av din insats.

De flesta av oss presterar bäst på eftermiddagen. Så om du är ute efter att sätta nya rekord på löprundan är det kanske på söndag eftermiddag som du ska springa. Då har vi ofta fått en god natts sömn och det dyker kanske inte heller upp så många förhinder under dagen, som det kan göra på en vardag.

Saknar du inspiration? Hitta träningsvideor som passar dig och din nivå här

Många elitidrottare lägger sina träningspass just på eftermiddagen, vilket enligt forskare på Köpenhamns Universitet är klokt, eftersom kroppen kan nyttja de näringsäm- nen du ätit under dagen bättre och du känner dig ofta mer redo.

Men är du på jakt efter andra fördelar kan det vara smartast att ställa alarmet och träna tidigt på morgonen. När du tränar utsöndrar kroppen nämligen adrenalin. Är du aktiv tidigt på dagen ger träningen dig energi och hjälper dig att bli redo för dagens övriga uppgifter.

Dessutom frisätter motion endorfiner och serotonin, som hjälper hjärnan att fungera bättre, och en rad andra bra signalsubstanser, som får dig att komma igång med dagen.

Lider du av sömnproblem pekar forskning också på att du kan reglera ditt sömnmönster bättre om du börjar dagen med att träna. Allra helst ska du träna utomhus, eftersom dagsljuset hjälper din dygnsrytm.

MORGON

Få upp pulsen med gymnastik, yoga, en löp- eller cykeltur. Gärna utomhus. Du sätter igång blodcirkulationen och får energi till dagens uppgifter.

FÖRMIDDAG

Din kropp är vaken. Däremot är du kanske upptagen av jobb eller andra plikter, så tänk på pauser, en promenad eller använd trapporna för att röra lite på dig.

EFTERMIDDAG

Kroppen är varm och redo för tuffare träning. Vid den här tidpunkten kan du pressa dig mer när du tränar styrketräning eller konditionsträning med hög intensitet.

KVÄLL

Från tre timmar före läggdags är det bra att slappna av och inte prestera fysiskt på en krävande nivå. Det ger bäst sömn. Ta dock gärna en promenad eller cykeltur som kan hjälpa dig att komma ner i varv innan du ska sova.

NATT

Nu ska du helst sova, så din kropp kan återhämta sig. Men om du ligger sömnlös och vill aktivera dig kan du göra några stretchövningar om du känner att det hjälper dig att somna.

Källa: Marina Aagaard, master i fitness och träning