Det finns många fördelar med att springa på morgonen så satsa på att komma ut tidigt - även om du är en sjusovare.

Lär dig att älska morgonlöpning

Morgonlöpning innebär att du hoppar från sängen, ner i löparskorna och ut genom dörren. Om du får rutin på din morgonlöpning kan du snart inte leva utan den - även om du är en riktig sjusovare.

23 april 2013 av I FORM

Morgonlöpning: Därför är det så bra

 • Morgonlöpning påverkas i stort sett aldrig av oförutsedda händelser. På eftermiddagen ska det inte mycket till, innan planerna på en löprunda raseras av ett extra möte eller lite för mycket kaka till kaffet.
 • Förbränningen får en kickstart av morgonlöpning. På några få sekunder är nattmoset borta och förbränningen på max. Efteråt vill kroppen dessutom köra på lite högre växel för att återhämta sig.
 • Du tränar upp din förmåga att använda fett som bränsle, när du springer på morgonen på tom mage med tömda kolhydratdepåer. Det är särskilt smart för dig som tränar för långdistanslopp och därför har behov av att springa när kolhydraterna (nästan) är slut. Ät få kolhydrater till kvällsmaten dagen innan din morgonlöpning – det förstärker effekten.
 • Den som ägnar sig åt morgonlöpning märker snart effekt över hela dagen. Löpturen virvlar upp lyckohormoner (endorfiner) i hjärnan och gör dig glad.
 • Morgonlöpning sparar in en dusch eftersom du kan slå ihop morgonduschen med träningsduschen. Det är även bra för din hud.

 

Morgonlöpning: Så ser du till att komma ut

 • Lägg fram löparkläderna kvällen före – gärna på ett ljummet element, så de är sköna att ta på sig. Är du riktigt hardcore kan du sova med löparkläderna på!
 • Drick ett glas vatten och ät eventuellt en banan om magen känns obehagligt tom på morgonen.
 • Tänk inte på att du ska ge dig ut. Stäng av hjärnan – och gör det. Du älskar det, så snart du är ute.
 • Värm upp lite inomhus innan du börjar din morgonlöpning. Det gör det enklare att möta morgonkylan.
 • Gå först en eller två kilometer. Då vaknar kroppen och ledvätskan får en chans att smörja lederna. Gör gärna några höga knälyft och indianhopp för att få i gång kroppen lite extra.
 • Om du är ovan vid morgonlöpning kan du springa några lugna morgonturer tills kroppen vänjer sig vid att träna vid den här tiden. Du får snart energi till tuffare morgonlöpning.

 

Så kommer du ALLTID ut och springer

Egentligen är du typen som gillar att springa, men just idag har du lite ont i huvudet och igår var du superstressad. Men imorgon, DÅ ska du bara ut – om det nu inte regnar ...

Sätter dina dåliga ursäkter käppar i hjulet för dina löpardrömmar så har vi ett förslag till dig.

För det första; Motion är inte något du gör MOT dig själv, utan FÖR dig själv. Bristande energi, huvudvärk och stress försvinner inte efter en kväll i soffan: Men en snabb löprunda runt kvarteret med frisk luft i ansiktet och din favoritmusik i öronen ger dig andrum och tid för dig själv. Här kan du ladda batterierna och släppa dagens problem – och du behöver inte springa ett halvmaraton för att märka effekten. 

För det andra; Kan du bara springa när det är vindstilla och solen skiner blir det inte mycket löpning på våra breddgrader. Du kommer väl ihåg att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder, och just nu får du en träningströja från Craft tillsammans med 4 nummer av I FORM för endast 149 kr plus 49,50 kr i porto (totalt 198,50 kr).

Ja tack, jag vill gärna börja springa nu!

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar