Runstreak: 7 anledningar till att det funkar

Du får till löpningen på ett otroligt enkelt sätt. Se varför trenden runstreak är så populär över hela världen, och varför du borde testa det!

Kvinna i löpakläder, som springer.

LÖPNING En aktivitetsklocka eller en app kan hålla koll på antalet löpdagar om du inte vill skriva ner dem varje dag.

© Jacob Helbig

Spring en runda på minst 1,6 km varje dag och se hur länge du kan hålla streaken levande. Så kan runstreak förklaras.

En av de stora fördelarna med runstreak är att du kan låta dagsformen bestämma om du ska springa en lång eller kort runda.

Här kan du läsa om fler fördelar och se hur du kommer igång.

7 fördelar med din runstreak

Det är roligt och motiverande

Löpning och roligt är kanske två ord som du sällan förknippar med varandra. Men när du väl har kommit igång med en runstreak och ser mängden kryss i din kalender bli fler, blir det faktiskt roligt att se hur länge du kan fortsätta.

Du bygger upp en bra vana

Man säger att det tar ungefär 30 dagar att bygga upp en vana, om du upprepar den igen och igen. Det geniala med runstreak är att trots att det kanske börjar som en rolig lek eller utmaning, så får du automatiskt in löpvanan i kroppen. Många kan helt enkelt inte sluta när de väl har börjat.

Bra för nybörjare

Många begår misstaget att de börjar med för långa distanser för tidigt. Med resultatet att de kanske får en dålig upplevelse. Men 1,6 km är en hanterbar distans för otränade löpare, framförallt om du tar det lugnt till en början.

SPRING 5 KM: Löpprogram för nybörjare. Prova våra ljudfiler och bli guidad på varenda löprunda!

Du känner dig duktig

Oavsett hur långt du springer finns det något enormt tillfredsställande i att kunna säga: “Jag har sprungit varje dag i 30 dagar.” En känsla av stolthet, som ofta bara tillfaller rutinerade löpare.

Låg skaderisk

Att springa varje dag, är inte det ohälsosamt? Svaret är nej. Det är väldigt få som tar skada av att springa 1,6 km varje dag i ett rimligt tempo. Och ju mer rutinerad du är, desto mer löpning kan din kropp klara av. Men du kan nöja dig med de 1,6 km när kroppen inte vill mer.

Du får anledning att fira

Är du en person som älskar att fira saker? Då är runstreak din vän. Oavsett om du festar till det med en fika med kollegorna eller ett inlägg på sociala medier, så får du anledning att fira allt från din tionde löprunda i sträck till din hundrade, och fler därtill.

Du kommer ut varje dag

Natur är hälsosamt för kropp och själ. Men hur många av oss kommer ihåg att ta en stund för oss själva i det fria varje dag? Om du är igång med en runstreak har du också en anledning att komma upp ur soffan och komma ut.

7 anledningar att spendera tid i naturen

Tips till att hålla igång din runstreak när...

... du är på semester ✈️

Ha alltid din löparskor med i väskan, och skippa idén om att löpning alltid ska vara en lång runda som gör dig helt slut. 1,6 km går snabbt att få till med ett par rundor runt ditt hotell, din sommarstuga, på campingplatsen eller till och med rastplatsen medan ni tar en paus på bilsemestern.

... du har planer hela dagen 📆

Har du inte 10 min under dagen kan du springa direkt efter midnatt. Då är dagens löpning avklarad innan du lägger dig för att sova. Kom ihåg att sätta på dig en reflexväst och en pannlampa när du springer i mörker, och gör det gärna runt i kvarteret där du bor.

... vädret är dåligt 🌧

Du kan alltid springa dagens tur på löpband så regn och vind behöver inte vara ett skäl att bryta din runstreak.

... du ska på firmafest 🕺

Involvera dina kollegor och gör en rolig grej av att springa lite i korridorerna så att du kan checka av dagens runda. Det kan bli väldigt festligt om du kan få kollegorna att heja på dig innan du går i mål.

... du är sjuk 🤧

Sjukdom är troligen den bästa anledningen att bryta en runstreak. Spring aldrig på bekostnad av din hälsa. Men om du bara är lite förkyld eller seg, så sänk tempot till ett minimum, och gör det när du har som mest energi på dagen. Ibland kan lite rörelse och frisk luft faktiskt få oss att må lite bättre.