Runstreak – så lätt blir du en löpare

Hur många dagar i sträck kan du springa om du bara springer 1,6 km per pass? Säkert fler än du tror. Runstreak är en kul och enkel utmaning, där löpglädjen kommer smygande. Läs om fenomenet som trendar över hela världen – kanske är det något även för dig!

Kvinna i löpakläder, som springer.

STREAK – Tycker du att det är svårt att få till en bra löprutin? Testa runstreak – det är vanebildande!

© Jacob Helbig

Har du som barn lekt leken där man kastar upp en boll för att se om man kan greppa den igen, och så kastar man den högre och högre för att se hur länge man kan hålla bollen i luften? Eller har du som vuxen slutat röka, och haft fullständig koll på antalet rökfria dagar? Båda sakerna är exempel på streaks – en serie oavbrutna händelser efter varandra.

Lär dig att springa med ett ljud-löparprogram SPRING 5 KM: Löpprogram för nybörjare

Fenomenet existerar också inom löpning, och det kallas runstreak. Kort förklarat går det ut på att se hur många dagar i sträck du kan springa. Det låter kanske tidskrävande, men grejen är att du själv bestämmer hur långt – eller kort – du springer

Följer du de internationella reglerna för runstreak, ska du springa minst 1,6 km om dagen, alltså 1.600 meter – en hanterbar sträcka som kan klaras av på 10 min och där du inte behöver springa långt hemifrån. När du väl har på dig träningskläderna och är igång kommer du kanske att uppleva att du får blodad tand och vill springa längre.

hemsidan Streak Runners International finns ranglistor med några otroliga rekord från människor över hela världen, som har hållt sin streak levande i flera år. Så länge behöver du inte hålla igång för att vara med. Några veckor räcker för att få den härliga och unika känslan i att hålla fast vid en runstreak.

Träna på 10 minuter: Här är träningsserien som stärker hela kroppen

Det funkar faktiskt bäst om du som nybörjare sätter ett rimligt mål om att t ex springa varje dag i tre veckor eller kanske en månad. Här kan du inspireras av de officiella principerna för runstreak, innan du börjar.

Spring en gång per dygn

Den viktigaste runstreakregeln är att du kommer ut och springer varje dag. Och här pratar vi inom 24 timmar. Du kan alltså inte springa dubbelt så långt ena dagen och hop - pa över nästa dag

Spring minst 1,6 Km

En streak kan vara 500 meter eller 1 km per dag. Men om du följer de officiella reglerna ska du springa minst 1 mile, vilket motsvarar 1,6 km per dag. Det finns inget tak för hur långt du får springa.

Bara löpning räknas

Du bestämmer ditt eget löptempo, och att jogga räknas också. Men du ska springa, inte gå. Om du går gör du en walk streak, vilket är ett bra alternativ till runstreak, men det är en annan kategori.

Gåprogram med ljudguide: Promenera dig ner i vikt på 10 veckor

Spring överallt

På landsvägar, på löpband, till jobbet eller hemma... Du bestämmer själv var och hur du springer din dagliga runda. På iform.se/ruttplanerare kan du enkelt planera en runda på minst 1,6 km.

Spring med oss i juni

Vill du testa att göra en runstreak? Var med på vår 30-dagarschallenge.

Från 1 juni 2023 springer vi minst 1,6 km om dagen – hela månaden.

  • Gå in på I FORMs Facebook-sida iform.se, och
  • gilla eller kommentera runstreak-inlägget i toppen. På så sätt visar du att du är med.

Vi postar löpande uppdateringar där du kan dela med dig av dina framgångar med oss i kommentarsfältet.

8 starka kvinnor: Det här fick oss att komma igång med träningen

Världens längsta streaks

Topp-3 män

  1. Jon Sutherland, 72 år (USA) – 19,617 dagar / 53,71 år (fortfarande aktiv)
  2. Jim G. Pearson, 78 år (USA) – 19,351 dagar / 52,98 år (fortfarande aktiv)
  3. Ron Hill, avliden (Storbritannien) – 19,032 dagar / 52,11 år (inte längre aktiv)

Topp-3 kvinnor

  1. Lois Bastien, 86 år (USA) – 15,637 dagar / 42.81 år (fortfarande aktiv)
  2. Barbara S. Latta, 81 år (USA) – 14,311 dagar / 39.18 år (fortfarande aktiv)
  3. Sue S. Favor, 55 år (USA) – 13,930 dagar / 38.14 år (fortfarande aktiv)

*Siffror från 8 februari, 2023. Källa: www.runeveryday.com