Forskare: Gå 11 minuter om dagen och lev längre

Du sänker risken att dö för tidigt med en fjärdedel om du rör dig i bara 11 minuter om dagen, visar en studie.

Hur många minuter om dagen lägger du på att titta på din telefon? Ligga på soffan? Eller dricka kaffe? Kan du hitta bara 11 minuter i listan av stillasittande aktiviteter och istället ta en rask promenad? Ja då förbättrar du kraftigt dina chanser att leva längre.

Det är i alla fall slutsatsen i en stor studie från Cambridge University, där forskare har analyserat 196 vetenskapliga artiklar och data från totalt 30 miljoner människor.

Läs också: Promenera dig ner i vikt – gåprogram med ljudguide

De personer som tränade vid måttlig intensitet 75 minuter i veckan – motsvarande 11 minuters rask promenad om dagen – hade 23 procent lägre risk för att dö av allt annat än ålder, jämfört med de inaktiva.

11 minuter om dagen räckte också för att sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 17 procent och cancer med 7 procent.

Var tionde dödsfall kan undvikas

Sagt på ett annat sätt – 10 av 100 för tidiga dödsfall kunde undvikas om alla rörde sig minst 75 minuter i veckan enligt studien.

Läs också: Här vinner kaffeälskare: 5 hälsofördelar

Världshälsoorganisationen (WHO's) officiella rekommendationer är att vi ska motionerna vid måttlig intensitet minst 150 minuter i veckan. Och om alla personerna i studien hade rört sig så mycket skulle 16 av 100 dödsfall gå att undvika.

Studien kan inte med säkerhet slå fast att det är fysisk aktivitet som är den direkta orsaken till mindre sjukdom och längre liv. Som det alltid är med den sortens studier, kan förklaringen också vara den motsatta – att människor som redan är drabbade av sjukdom är mer fysiskt inaktiva.

Yoga för nybörjare – Träna hela kroppen på 20 minuter

Inte desto mindre ligger studiens resultat i linje med många andra studier, som kopplar ihop även lite daglig motion med stora hälsovinster.