8 tips för att hitta löparglädjen igen

Har du tappat orken och motivationen efter din senaste löprunda? Då har vi samlat en rad tips som får ut dig i löparskorna igen.

Kvinna sitter i träningskläder på sängkanten.

8 tips för dig som inte vill springa mer

1. Sluta lugnt

Sätter du in en våldsam spurt när du närmar dig målet? Det är mycket smartare att springa långsamt på slutet, eftersom det får hjärnan att komma ihåg rundan som behaglig istället för ansträngande, så det blir lättare att komma iväg igen.

2. Låt dig motiveras av positiva fakta

Om du funderar på att parkera löparskorna för alltid så kolla hur god vän du är med din kropp när du springer: Löpare lever längre än de som inte springer, de har mindre risk att drabbas av hjärt- och kärl­sjukdomar, ögonsjukdomar, diabetes, artros, cancer och infektioner.

Här hittar du ett hav av artiklar som bekräftar att löpning är något av det bästa du kan göra för din kropp.

3. Njut av uppskattningen

Beröm dig själv när du har varit ute och sprungit, men försök också få andras uppskattning. Ladda upp dina resultat på nätet så att folk kan gilla och kommentera och skicka emojis. Och var stolt över det!

4. Belöna dig själv

Emellanåt krävs det lite mer än en morot för att komma ut och springa. Skäm bort dig själv med lite lyx: ett nytt nagellack, en helkroppsmassage eller takeaway när du har sprungit tre–fyra gånger.

5. Fram med kalendern

Skriv in nästa träningstid i kalendern redan nu. Det förpliktigar. Även om du bara bokat in det med dig själv. Sätt också av tid i en gemensam familjekalender, om ni har någon, så att alla vet att du ska ut och springa.

6. Löpning utomlands

Anmäl dig till ett lopp någonstans i världen som du alltid har drömt om att se. Så får din träning ett annat fokus, och du kan se fram emot upplevelsen.

Här hittar du världens populäraste maratonlopp.

7. Skäm bort dig själv

Unna dig själv en massage eller ett varmt bad, som gör att du slappnar av i musklerna efter löprundan.

8. Ät rätt

Tänk på att din nästa måltid ska hjälpa dig att återhämta dig så att du snabbast möjligt känner dig redo igen. Ge kroppen lite vätska och ät fullkornsbröd, brunt ris eller havregryn som fyller på dina glykogendepåer, lite kött eller fisk med proteiner som återuppbygger dina muskler, och några nyttiga fetter – till exempel avokado, nötter eller olivolja, som verkar inflammationshämmande och lindrar träningsvärken.

Så mycket vatten ska du dricka efter löpträningen.