Kan jag träna varje dag?

Behöver kroppen lediga dagar för återhämtning eller kan du ge järnet med träningen varje dag? Här får du svaret.

Kvinna på motionscykel

VARIERA DIN TRÄNING – då kan du med fördel träna varje dag.

© iStock

Variera din träning

Det finns ingenting dåligt med att motionera varje dag, men variation är nyckelordet, och för de flesta av oss är det ingen bra idé att till exempel springa ett långpass varje dag. Du kan däremot träna spinning på måndagen, styrketräna på tisdagen, yoga på onsdagen, och så vidare.

När du tränar får du mikroskopiska bristningar i bland annat muskler och senor, och det tar tid för din kropp att reparera skadorna. Det är också den processen som får dig att klara nästa träningspass ännu bättre, eftersom kroppen inte bara reparerar, utan även förbättrar sig själv.

Om du vill vara säker på att du är redo för ett nytt träningspass är det fyra områden du kan optimera.

Så här återhämtar du dig på bästa sätt

1. Variation
Utöver att variera din träning ska du också komma ihåg att värma upp ordentligt. Det förebygger skador och gör dig mentalt redo att prestera.

2. Kost
Tränar du hårt kan du behöva äta mer – speciellt proteiner och kolhydrater. Överväg en återhämtningsmåltid. Det kan till exempel vara en proteindrink.

3. Sömn
Din nattsömn har en stor betydelse för din återhämtning. Sov tillräckligt många timmar – för de flesta är det 8–9 – och gå gärna till sängs samma tid varje dag.

4. Psyke
Hitta det som laddar dina mentala batterier. Oavsett om det är sociala aktiviteter eller daglig meditation, så är ditt huvuds återhämtning lika viktig som kroppens.

Artikeln publicerades i I FORM nr 3/2020