5 anledningar till att du inte får glömma ryggen när du tränar

Våra ryggar står ofta i skuggan av magen när vi tränar. Men det finns fler bra anledningar att ge ryggen uppmärksamhet. Läs 5 av dem här.

Kvinna som gör ryggövningar.

RYGGEN – Vi tränar oftare de muskler vi kan se i spegeln. De andra glömmer vi bort. Men en rygg som krånglar kan snabbt bli en påminnelse om att träna den.

© Jakob Helbig

Ryggen bär en stor del av vår kroppsvikt och spelar en stor roll i våra dagliga rörelser. Trots det försummar många av oss ryggen när vi tränar. Det kan resultera i stelhet, ömhet och felaktiga ställningar och lyft.

Är du fortfarande inte övertygad om att du ska komma ihåg att prioritera dina rygglyft och din rodd, så får du fem bra anledningar här

Behöver du inspiration till träning? Här hittar du vårt stora utbud av onlineträning

Du hjälper kontorskroppen

Ryggträning stärker och stabiliserar viktiga muskler, som gör att du inte tenderar att sitta fel framför datorn på jobbet. Många ryggsmärtor uppstår som följd av en inaktiv och stillasittande livsstil. Cirka 35 procent av oss har haft ont i ryggen under det senaste året. Kommer du ihåg dina ryggövningar är risken mindre att bli en del av den statistiken.

Vardagen blir lättare

Oavsett om du böjer dig för att ta upp nycklarna, fixa i trädgården eller lyfta tunga vikter på gymmet, så gynnas du av en stark och stabil rygg, så att du inte gör felaktiga rörelser. En stark rygg kan man kanske inte se med blotta ögat, men du kan i allra högsta grad märka det när den inte gör sitt jobb.

Du lindrar smärtor

Det är inte för skojs skull som du får med dig övningar hem från fysioterapeuten och kiropraktorn. Lider du av ont i ryggen är träning nämligen ofta det bästa sättet att börja. Starka och smidiga ryggmuskler hjälper till att mjuka upp de leder som kan vara fastlåsta och göra ont.

Du får en bättre hållning

En stark rygg är A och O för att du inte sjunker ihop i ländryggen eller böjer ryggraden på ett felaktigt sätt. Tänk på din rygg och core som en korsett, där de små stabiliserande musklerna mellan ryggradslederna är de snören som hjälper sig att räta upp dig när de blir aktiverade genom träning.

Du får bättre balans

Det säger sig nästan själv, att om du ger framsidan av kroppen en match med magövningar så ska baksidan också ha sitt. Ryggövningar hjälper till att skapa jämnvikt i din muskelkorsett och ge dig en starkare core, vilket är viktigt för din balans.

Viktigt när du tränar ryggen

Variera din träning

så du inte alltid gör samma rygglyft. Musklerna vänjer sig snabbt vid enformig belastning.

Gör övningarna i lugnt tempo.

Det är viktigare att du spänner rätt muskler än att du gör många repetitioner.

Hitta alternativ

om du under en period är skadad eller har för ont för att styrketräna. Simning kan t ex också vara bra för ryggen.