3 kvinnors recept på lyckad hemmaträning

Har du en önskan om att komma i form, men är osugen på att gå till ett gym? Då är hemmaträning lösningen! Inspireras av tre kvinnor som älskar att träna hemma.

Tre kvinnor tränar hemma

HEMMATRÄNING – Lyckas med hemmaträningen.

Hemmaträning är perfekt för dig som har en hektisk vardag med till exempel arbete och barn och därför behöver kunna träna på udda tider – och utan att slösa tid på transport.

Meeen... det är ingen hemlighet att det kan vara svårt att hitta inspiration till det man ska göra. Därför kan du här läsa om ett antal kvinnor som älskar att träna hemma. Du kan bli nästa!

Irene Brøndum: "Flexibiliteten vinner över gymmet"

Jag började att träna hemma...
när jag fick mitt första barn för ganska många år sedan. Jag älskade gymmet, men jag var helt enkelt där för sällan. Istället för att sluta träna började jag att träna hemma. Det kan man göra medan barnen sover eller ser på en film.

Hemmaträning passar mig bra för att...
det är så flexibelt. Jag gillar att träna med en instruktör som pressar mig och som har planerat ett pass, men hemmaträning har något helt annat. Det är först och främst lätt eftersom träningen kan göras när som helst på dygnet, t ex när lasagnen står i ugnen.

Min nuvarande träningsrutin...
är ett komplement till löpning och yoga en gång i veckan. Den består primärt av styrketräning med hantlar, kroppsvikt och gummiband. På vardagarna tränar jag cirka kl 20:30 framför teven. På helgerna kan det vara vilken tid som helst på dagen.

Min nyckel till att få träningen gjord är...
att jag försöker sätta min hemmaträning i system, så det påminner lite om att anmäla sig till ett pass. Varje söndag tittar jag i kalendern och skriver in 2-4 träningspass beroende på hur veckan ser ut. Och det är inte skönt att slippa bege sig ut på cykeln i styv kuling efter passet. Man kan istället bara flytta sig från golvet till soffan och klicka igång en bra serie.

Mitt råd till andra som vill träna hemma...
är att skaffa ett bra förråd av redskap och olika övningar. Jag blir väldigt inspirerad av träningsprogrammen i I FORM och har ett stort kartotek att välja mellan, så jag blir utmanad och inte tröttnar.

Om jag var du skulle jag...
försöka få med mig familjen. Jag älskar när de blir inspirerade att träna tillsammans med mig när de ser mig stå i plankan eller göra armhävningar. Det är så roligt att träna tillsammans.

Anne Jakobsen: "Utan hemmaträning skulle jag inte kunna träna så ofta"

Jag började att träna hemma...
under corona. Innan dess gick jag ofta på HIIT tillsammans med fast grupp andra, och vi bestämde oss för att fortsätta via Zoom. Vår instruktör var med på idén, så vi började så.

Min nuvarande träningsrutin...
är med samma instruktör, som fortsätter att erbjuda digital liveträning med hantlar och gummiband. Jag tränar kl 06:15 tre gånger i veckan, och det fungerar superbra för mig, för då är det klart för dagen. Det är skönt att ha kvällarna lediga för andra saker.

Hemmaträning passar mig bra för att...
jag inte behöver lägga tid på transport. Dessutom behöver jag ingen barnvakt, och min man kan gå ut och springa under tiden. Hemmaträning ger mig möjlighet att träna mycket oftare än om jag skulle behöva gå hemifrån.

Min nyckel till att få träningen gjord är...
att träna live med en tränare för det gör att jag verkligen tränar. Och så är det viktigt för mig att jag inte behöver tänka och planera själv, för det kan jag inte – speciellt inte kl 06:15! Jag gör bara vad tränaren säger åt mig. Och jag skulle aldrig kunna vara så “hård” mot mig själv som en instruktör kan.

Mitt råd till andra som vill träna hemma...
är att hitta något som motiverar dem och kanske att teama upp med någon. Jag har hört om kvinnor som skickar sms till varandra för att peppa igång.

Om jag var du skulle jag...
ge morgonträning en chans. Det fungerar som en stoppkloss för den inre dialogen som kan leda till träning. Den där man övertygar sig själv om att det är bäst att ta en vilodag. Den dialogen hinner jag inte ha på morgonen – trots att det varken var enkelt eller roligt de första gångerna.

Yeli George: "Jag hinner det jag hinner – och är nöjd med det"

Jag började att träna hemma...
när jag kom in i en väldigt stressig period med sjukdom i familjen. Jag hade under flera år gått på yoga, så jag kände till en hel del positioner och började att träna yoga hemma själv.

Min nuvarande träningsrutin...
är att jag använder några yogakort med olika ställningar för att sätta ihop mitt eget yogapass. Jag tränar oftast sent på eftermiddagen, när jag mår som bäst i kroppen. Morgnarna är fullständigt omöjliga för mig med tre barn som behöver komma iväg till skolan.

Min nyckel till att få träningen gjord är...
att förvänta mig mindre av mig själv. Tidigare tränade jag väldigt oregelbundet, och nu tränar jag mycket oftare men ibland bara 10-15 minuter. Jag hinner det jag hinner, och Rom byggdes ju inte på en dag.

Hemmaträning är perfekt för mig eftersom...
jag kan träna precis när min kropp och mitt sinne behöver det som mest. Och jag kan till och med träna i pyjamas om jag vill det.

Mitt råd till andra som vill träna hemma...
är att påminna sig själv om hur bra du mår efteråt. Jag ser yoga som en investering i min kropp och min framtid. Det är ett sätt att visa mig själv respekt på.