Tränarens tips till dig som tränar hemma

Det finns mycket bra att säga om träningsformen där man inte behöver gå utanför hemmets fyra väggar. Däremot kan det vara svårt med inspiration och motivation. Men det kan du ändra på. Få en personlig tränares råd för att lyckas.

Kvinna tränar hemma

HEMMATRÄNING – Få tränarens tips till hemmaträningen.

© Getty Images

1 HA KUL!


Träning och motivation hänger ihop, så välj en träningsform som passar dig och som du tycker är rolig. Det spelar i princip ingen roll om det är yoga, pilates, styrketräning eller något annat. Det avgörande är att du får in en bra träningsrytm och känner dig motiverad även efter en månad.

2 BÖRJA LUGNT


Kom ihåg att all träning räknas, oavsett hur lite det är. Det är vanligt att gå ut för hårt om man är otålig och vill se resultat. Börja hellre försiktigt så att du inte över- belastar leder och muskler.

3 PLANERA DIN TRÄNING


När du tränar hemma blir det lätt så att du börjar göra annat istället för att träna, t ex städa. Skriv hemmaträning i kalendern så du har bestämt dig för att det ska bli av och säg inte “jag gör det någon gång under dagen“.

4 BYGG UPP TRÄNINGEN


Börja med att träna två gånger i veckan – en halvtimme är en bra längd på ett pass. Om du är osäker på hur du bygger upp ett tränings- pass kan du följa den här mallen:

  • Välj 5 övningar – några för både under- och överkropp.
  • Gör 12-15 repetitioner av övningen och byt till nästa.
  • Gör totalt 3 rundor.

När du har lyckats med passet i 3–4 veckor kan du öka längden och mängden, om du vill träna mer.

5 PRIORITERA DIN STYRKA


Vi skrev nyss att all motion räknas, men... det är alltid smart att prioritera styrketräning! Framförallt efter att du har fyllt 50, då det sker ett fall i muskelmassan och det är viktigt att hålla muskler och leder starka. Lägg en fjärdedel av din träningstid på det som du kanske inte älskar men som är en investering i en stark, sund kropp.

6 TÄVLA MED DIG SJÄLV


Om du känner att motivationen tryter så testa att aktivera din inre tävlingsmänniska. Bestäm med en kompis att ni ska träna ett visst antal pass i veckan och skriv till varandra när ni gjort det. Eller för träningsdagbok. Många blir motiverade av att se våra prestationer svart på vitt. Och man ska inte underskatta tillfredsställelsen i att få dra ett fysiskt streck på en lista.

7 FUSKA INTE


När ingen ser dig är det frestande att skippa de sista repetitionerna – eller glida ur plankan några sekunder tidigare än du hade planerat. Men det är bara dig själv du lurar. Tänk på att ha bra teknik och pressa dig själv att välja de tuffa övningarna och tänk på hur otroligt skönt det känns när du är färdig med dagens pass.