Fish & chips med ärtpuré

1 timme
720 kcal

Den älskade engelska klassikern med proteinrik friterad torsk och serverad med pommes frites.

fish & chips

FISH & CHIPS – I England är chips synonymt med pommes frites. Chips kallas däremot för crisps. Det smakar gott oavsett namn.

© wichmann+bendtsen

Fish & chips med ärtpuré

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Chips:

  • 400 g bakpotatis
  • Extra virgin olivollja
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Fisk:

  • 75 g vetemjöl
  • 25 g grahamsmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl öl
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 250 g torsk eller annan vit fisk
  • Olja till stekning

Ärtpuré:

  • 100 g tinade frysta ärtor
  • 25 g kvarg
  • 1 msk citronsaft
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Skrubba potatisen och skär den till pommes. Lägg den i kallt vatten och låt stå i minst 10 min. Värm ugnen till 210 grader.
  • Torka av pommes fritesen med en kökshandduk. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja, salt och peppar. Grädda i 30 min.
  • Vispa ihop mjöl, bakpulver, olja, salt och peppar till en tjock, jämn smet.
  • Skär fisken i grova bitar och torka av dem med hushållspapper. Vänd ner smeten och stek fiskbitarna i rikligt med olja i en medelvarm stekpanna i ca 6 min. Strö över salt.
  • Lägg alla ingredienser till ärtpurén i en mixer och krydda med salt och peppar.

TIPS Torsk kan ersättas med sej eller någon annan vit fisk.

TIPS Torsk kan ersättas med kolja, sej eller annan vit fisk.

TIPS När fisken faller isär när du sticker den med en gaffel är den klar.

TIPS Det är viktigt att pommes fritesen fördelas väl på plåten så att de blir ordentligt knapriga.

TIPS Ärtpuré passar perfekt till alla fiskrätter, men om du har mycket örter just nu rekommenderar vi att du varierar den med en tartarsås.