Pitabröd med fullkorn

De kan köpar färdiglagade, men när doften från ett nybakat pitabröd når dina näsborrar finns det ingen tvekan: Det är värt besväret!

pitabröd

PITABRÖD – Har du ingen kavel så tryck till dem med baksidan av en tallrik så att de blir platta.

© wichmann+bendtsen

Pitabröd med fullkorn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 ST.

  • 6¼ g jäst
  • ¾ dl ljummet vatten
  • 75 g vetemjöl
  • 37 g fullkornsdinkelmjöl
  • ⅓ tsk havssalt
  • ⅓ msk extra virgin olivolja

Gör så här

  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Tillsätt vetemjöl, fullkornsmjöl, olja och salt och knåda ihop degen. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  • Sätt en plåt i ugnen och värm den till 230 grader.
  • Forma degen till 8 bullar.
  • Kavla ut bullarna helt platta och fördela dem på 2 bakplåtspapper.
  • Dra över bakplåtspappret på den varma plåten från ugnen. Grädda en i taget, cirka 8 min.

TIPS: Använd vetemjöl med högt gluteninnehåll, t ex Tipo00 eller manitobamjöl.
TIPS: Vattnet kan bytas ut mot yoghurt. Är du en baknörd och har en surdeg stående kan du byta ut hälften av jästen med en bit av surdegen.