Så gör du: Du kan ersätta 2/3 av vetemjölet i dina kakor, kanelsnäckor och bröd med mjölsorten ”vitt vete”, utan att någon ens märker det och rynkar på näsan.
Det vinner du: Tre gånger så mycket fiber som om du använder vanligt vetemjöl, eftersom vitt vete innehåller både kli och grodd.
Svarta bönor
Så gör du: Ersätt allt mjöl i dina chokladmuffins med svarta bönor. Bönorna ska ligga i blöt över natten och därefter kokas och mixas. Bönorna lämpar sig enbart till mörka kakor, för de färgar degen svart.
Det vinner du: Mycket mer kostfiber och mer protein, så du blir mättare. Fluffig konsistens och överraskande god smak.
Mandelmjöl
Så gör du: Ersätt 1/3 av mjölet med mandelmjöl. Lämpar sig väl bland annat till tårtbottnar, men testa även gärna i bullar. Köp finmalet mandelmjöl, eller gör det själv.
Det vinner du: Du får fler vitaminer och mineraler som järn, kalk och E-vitamin. Du sparar in en massa kolhydrater och får i stället lite extra kostfiber och protein, så ditt blodsocker blir stabilare.