Kan jag bli snabbare utan att springa intervaller?

Intervallträning är jobbigt ja, men det är också otroligt effektivt. Och det finns intervaller för alla smaker – även för dig som hatar intervallträning.

Kvinna springer

INTERVALLER – Vill du bli snabbare är det bara att sätta långa benet före.

© sats

Det beror helt och hållet på din utgångspunkt.

Är du helt grön i löparspåret kommer du att bli snabbare bara genom att du springer regelbundet – oavsett ditt tempo och den distans du springer. Men när du har sprungit regelbundet i cirka ett halvår, kommer din utveckling att stagnera om du inte gör något annorlunda.

Kom igång med intervallöpning

“Något” är i detta sammanhang bara ett annat ord för intervallträning. Trots att andra saker för vissa kommer att göra dem snabbare – är du t ex överviktig kommer en viktminskning med all sannolikhet förkorta dina löptider – är intervallträning det mest effektiva sättet att få fart på benen.

Om du vill slå ditt personliga rekord måste du öka tempot. Att pressa dig själv på korta distanser är nödvändigt, eftersom kroppen i grunden är lat och alltid vill använda så lite energi som möjligt – även när den är ute och springer. Kroppen måste därför lära sig att den inte dör av att komma upp i tempo, och det lär den sig bara på det tuffa sättet (läs: intervallträning). Men det finns många sätt att intervallträna på, och du kan säkert hitta en variant som passar dig.

Läs också: Ta reda på max- och vilopulsen

Intervallträning för dig som hatar Intervallträning

Jaga de andra löparna.

Du ska naturligtvis inte skrämma någon, men om du vill pressa dig själv, så försök att hänga på en snabbare löpare eller försök att springa om hen. Det är enkelt och roligt och kommer få fart på dina fötter.

Spring efter lyktstolpar.

Intervaller behöver inte vara något som görs med ett tidtagarur på en löparbana. Spurta mellan två lyktstolpar, nästa gång tre lyktstolpar och gången därpå fyra.

Ge dig på backarna.

Backar bjuder in till intervaller. Spring upp snabbt och gå ner långsamt, och du har gjort effektiv intervallträning.

Källa: Esther Baltzer, löptränare

I FORM nr. 06/2023