Tomatsås

15 minuter
76 kcal

En god tomatsås är alltid ett säkert kort. Vi har gjort vår utan grädde, men med massor av god smak från tomater och kryddor.

Tomatsås

TOMATSÅS är god till pasta pomodoro, gnocchi, köttbullar, köttsås, lasagne eller på pizza.

© wichmann+bendtsen

Tomatsås

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ schalottenlök
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ fett vitlöksklyftor
  • ½ burk krossade tomater
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • ¼ msk akaciahonung
  • ½ tsk torkad timjan
  • ½ tsk torkad basilika
  • ½ tsk chiliflakes (kan skippas)
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Stek finhackad lök i olja tills den är mjuk och genomskinlig.
  • Tillsätt hackad vitlök och stek ett par minuter till.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och låt såsen sjuda i 10 min.
  • Smaka av med salt och peppar.

TIPS

  • Såsen kan användas som bas för bolognese eller lasagne, så gör gärna en dubbel portion för dessa rätter.
  • Toppa med några färska basilikablad
  • Om du vill göra den mer mättande kan du tillsätta röda linser och öka mängden vätska och tillagningstiden.