Så ser du skillnad på blåbär

Blåbär klassas som superfood, men visste du att det finns olika sorters blåbär och att det spelar en roll vilken av de små hälsobomberna som du stoppar i munnen?

blåbär

Blåbär - lär dig skillnaden

Tre typer av blåbär

Vilda nordiska blåbär

(Vaccinium myrtillus) är de som du kan plocka själv i den vilda nordiska naturen eller köpa frysta i affären.

De vilda blåbären är mycket mindre (cirka 0,3–0,6 gram per bär) än de amerikanska och om du skär dem mitt itu är de blå hela vägen igenom och färgar dina tänder blåa. När de är mogna blir de mycket mjuka eftersom skalet är tunt. Smaken är intensiv. Innehållet av antocyaniner är 2–3 gånger högre än i de amerikanska eftersom de är fyllda med färgämnen.

Du känner igen blåbärsbusken på dess gröna och kantiga skott.

Amerikanska blåbär

(Vaccinium corymbosum) är de som du kan köpa som färska bär i affären.

De är betydligt större (cirka 2 gram per bär) än de vilda blåbären, och om du skär dem mitt itu är de vit-gröna inuti. De smakar blåbär och skalet är relativt hårt, vilket är en av orsakerna till att det är dessa bär som odlas kommersiellt eftersom de fortfarande ser fina ut efter hanteringen med packning, transport och så vidare.

Amerikanska blåbär innehåller en mindre mängd antocyaniner.

Odon

(Vaccinium uliginosum) kan inte köpas i butikerna, men växer vilt i hela Norden. I Finland pågår det försök med kommersiell odling. Odon är mindre än de amerikanska blåbären och lite större än de skandinaviska vilda blåbären.

Om du skär bäret mitt itu är det vitaktigt inuti, som det amerikanska bäret, men smaken är inte lika kraftig. Buskens grenar har träaktig färg. Det går inte att hitta några data för innehållet av antocyaniner i Odon, som inte får säljas som blåbär i Sverige.

LÄS OCKSA: Är blåbär en superfood?