Ska man skölja boil in bag-ris?

Livsmedelsverket rekommenderar att du antingen sköljer, blötlägger eller kokar riset i rikligt med vatten. Men vad gör man med ris i påse?

Boil-in-bag ris

BOIL IN BAG-RIS är en enkel lösning för vardagsmaten, men tillagningsmetoden kan göra skillnad för din hälsa.

© iStock

Livsmedelsverket har en rad rekommendationer när det gäller hur du bör koka ditt ris för att undvika att få i dig arsenik.

Du bör nämligen vidta vissa försiktighetsåtgärder för att bli av med det giftiga ämnet arsenik i riset.

Råden är bland annat att koka ris i rikligt med vatten, skölja det väl eller blötlägga det före kokning.

Men vad är bäst om du väljer den enkla lösningen att koka ris i en boil in bag-påse?

Om du ska koka boil in bag-ris är det självklart att koka dem i för mycket vatten. På så sätt sipprar giftämnet ut i vattnet och försvinner när du häller av vattnet från riset efter kokningen. Du slipper inte helt arsenik, men det reduceras avsevärt.

Vad är arsenik?

Oorganisk arsenik är ett cancerframkallande ämne som särskilt ökar risken för lungcancer, urinblåsecancer och hudcancer.

Ämnet finns i marken och grundvattnet.

Hur mycket arsenik som finns i grundvattnet varierar dock från område till område. Det är därför omöjligt att säga vilket ris som innehåller mest arsenik – eller om halten är högre i konventionell eller ekologiskt ris.

Livsmedelsverkets generella rekommendationer

Livsmedelsverket har en rad rekommendationer för hur du kan koka ris för att minska halten av oorganiskt arsenik i ris.

Du behöver inte göra allt. Välj bara den metod som passar dig bäst.

Lägg i blöt

Blötlägg riset i kallt vatten i kylskåpet i några timmar.

Blötlägg i kokande vatten

Ett annat alternativ är att hälla kokande vatten över riset och låta det blötläggas i 15–30 minuter.

Kom ihåg att hälla av vattnet från riset efter blötläggningen och koka det i nytt vatten.

Skölj riset

Skölj riset, innan du kokar det.

Koka i mycket vatten

Använd rikligt med vatten när du kokar ris – precis som när du kokar pasta.

Häll av vattnet från riset precis innan det är färdigt.

Låt riset stå några minuter i kastrullen med lock på.

KÄLLA: Livsmedelsverket