Forskare: Därför ska du se upp med lakrits och lakritste
Danska forskare har funnit ett överraskande högt innehåll av skadlig syra i lakrits. Se hur mycket lakrits du kan äta.
Danska forskare har funnit ett överraskande högt innehåll av skadlig syra i lakrits. Se hur mycket lakrits du kan äta.
Väljer du alltid de svarta godsakerna när du handlar smågodis? Då ska du nog tänka på att inte lasta för mycket i påsen. Lakrits kan nämligen vara mer skadligt för blodtrycket än vad man hittills antagit.
En dansk studie visar att även små mängder lakrits eller lakritste innehåller stora mängder av ämnet glycyrrhizinsyra, som kan få blodtrycket att stiga.
Forskare analyserade 219 olika lakritsprodukter på den danska marknaden. Bland annat blandat smågodis med lakrits, lakritschoklad, lakritsglass och lakritste. I flera av produkterna fann de ett så högt innehåll av glycyrrhizinsyra, att bara 4–5 gram lakrits eller så lite som 83 ml te var tillräckligt för att överstiga EU:s gränsvärden på max 100 milligram glycyrrhizinsyra om dagen.
Dessutom var 10 procent av produkternas varudeklaration felaktig i förhållande till glycyrrhizinsyra.
Studien är den största lakritsstudien hittills och forskarna bakom den hoppas att resultaten kan få myndigheterna att skapa kampanjer som varnar folk med högt blodtryck från att äta allt för mycket lakrits.
Källa: Science Direct
FORM nr. 11/2023