Därför kan du inte motstå socker
Det finns faktiskt en naturlig förklaring till varför det kan vara svårt att låta godisskålen vara. Lär dig mer om varför du är programmerad till att vara en gottegris.
Det finns faktiskt en naturlig förklaring till varför det kan vara svårt att låta godisskålen vara. Lär dig mer om varför du är programmerad till att vara en gottegris.
Du har kanske hört det förut, att din inre gottegris härstammar från urtiden, och trots att det kan låta som en dålig ursäkt för att fortsätta mumsa choklad, så ligger det något i det. När våra hjärnor upplever varje sockerbit som en liten, berusande belöning, är det långt ifrån en tillfällighet: Många års evolution har installerat suget i oss.
Flera saker har under miljoner år fått oss att älska socker, men de har en sak gemensamt – de har hjälpt våra förfäder att överleva det hårda livet på savannen. Här är tre av anledningarna till att ett ihärdigt sockersug för länge sedan var en fördel och inte bara ett irritationsmoment.
Föreställ dig att du är en urmänniska och ska överleva i naturen. Hur vet du vad som går att äta och vad som måste spottas ut igen för att du inte ska bli förgiftad? En av dina riktlinjer – som är inkodat i ditt DNA – är att sött är ätbart och bittert är potentiellt giftigt. Därför kommer du också föredra det söta, medan det beska ofta kräver tillvänjning.
Det kan man se extra tydligt hos kräsna barn, där det ofta är beska saker – som många typer av kål – som de vägrar äta. När särskilt grönsaker hamnar i onåd kan det hänga ihop med att små barn har mer utvecklade smaklökar när det kommer till bitterämnen som finns i till exempel broccoli.
När du lever i en värld där maten är en knapp resurs, är förstås saker som kan få kroppen att lagra fett en bra sak. Socker är nämligen inte bara snabb energi, det hjälper också kroppen att lagra fett – vilket är mycket praktiskt om du ska överleva länge utan mat.
Sockers förmåga att hjälpa oss att lägga på oss är också anledningen till att många kostexperter hävdar att socker är en större synd än de flesta sorters fett – sockerhaltig mat och dryck mättar inte särskilt bra, och samtidigt har socker den egenskapen att det ombildas till fett i kroppen, vilket är det perfekta receptet för den som vill lagra fett.
När vi snackar sötsug menar vissa forskare att en istid för cirka 15 miljoner år sedan har stor betydelse. Då överlevde våra förfäder – från lång tid innan vi blev människor eller ens apor – en lång period med brist på näring, och här menar man alltså att vårt DNA genomgick en förändring som stärkte vårt sötsug. Oavsett om det stämmer eller inte så har vi som ras levt längre med svält än med överflöd. Därför bor det fortfarande ett förhistoriskt väsen i dig som tror att det aldrig finns tillräckligt med mat eller socker.
Nästa gång du ger efter för ditt sötsug kan du alltså trösta dig med att sötsuget – bokstavligt talat – är urgammalt.