7 tips som håller magen i toppform på semestern
Det kan vara tufft för magen att ha semester. Kolla hur du får i dig tillräckligt med fullkorn!
Det kan vara tufft för magen att ha semester. Kolla hur du får i dig tillräckligt med fullkorn!
På de flesta hotell och restauranger söderut är vitt bröd ett fast inslag och det kan vara lite för svårsmält kost för en svensk mage som är van vid rågbröd, havregryn och massor av fullkorn.
Läs också: Fullkorn är guldkorn
För att inte få för mycket problem med magen på semestern, har vi samlat några goda tips på hur du också kan få i dig fullkorn när du är långt hemifrån.
1. Ta med ett paket havregryn hemifrån och ät havregrynsgröt till frukost eller som mättande mellanmål.
2. Ta med ett paket rågbröd i resväskan. Ihop med lite pålägg är det en enkel frukost, lunch eller ett mellanmål.
3. Ta med müsli på semestern och ät med den lokala yoghurten.
4. Ta med knäckebröd hemifrån och ät på utflykter och på stranden när du är lite sugen.
5. Bor du i en semesterlägenhet så ta med en fullkornsblandning och baka ditt eget bröd på semestern.
6. Kan du inte få tag i så mycket fullkorn på semestern kan du kompensera genom att äta mycket grönsaker. Speciellt grova grönsaker innehåller mycket kostfibrer, som håller matsmältningen igång. Frukt är också bra, men grönt är bättre!
7. Lär dig att säga “havregryn” på ditt semesterlands språk, innan du åker.
Engelska: Oat meal
Franska: Flocons d’avoine
Tyska: Haferflocken
Holländska: Havermout
Isländska: Haframjöl
Spanska: Harina de avena
Danska: Havregryn
Ungerska: Zabpehely
Turkiska: Yulaf ezmesi
Italienska: Farina d’avena
Källa: Hjärtföreningen
Havregrynsgröt är något av det nyttigaste du kan äta till frukost. Läs varför här.