Kan jag torka frukt själv?

Fråga

Kan jag torka frukt själv?

LÄS OCKSÅ: Torkad frukt – är det nyttigt?

Svar

Du kan göra dina egna torkade frukter som är lika nyttiga och välsmakande som butikernas – men lyckligtvis mycket billigare.

För att få störst framgång ska du välja frukter som är fasta och mogna och välja bort melon och citrusfrukter. Deras höga vatteninnehåll kommer att göra dem smaklösa. Björnbär och hallon är inte heller lämpliga eftersom de innehåller för mycket kärnor.

Skala frukterna och skär dem i tunna skivor så att vätskan avdunstar snabbare. Lägg skivorna på en bakplåt och torka dem vid 49–60 grader i en varmluftsugn. Äpplen behöver 4–6 tim, päron 6–10 tim och vindruvor 10–18 tim.

Det är viktigt att hålla rätt temperatur för frukterna kan mögla om temperaturen är för låg och frukterna blir sega och förlorar vitaminer om du skruvar upp värmen för högt.

Vänd skivorna då och då så att torkningen blir så jämn som möjligt. Frukter som blir bruna snabbt (till exempel äpplen) kan man lägga i en askorbinsyrelösning som motverkar detta. Köp askorbinsyra i en välsorterad livsmedelsbutik och blanda till en lösning av 1 tesked askorbinsyra och 2 dl vatten till äpplen – och halva koncentrationen till frukter som persikor, nektariner och päron.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background