Kan jag torka frukt själv?

Fråga

Kan jag torka frukt själv?

LÄS OCKSÅ: Torkad frukt – är det nyttigt?

Svar

Du kan göra dina egna torkade frukter som är lika nyttiga och välsmakande som butikernas – men lyckligtvis mycket billigare.

För att få störst framgång ska du välja frukter som är fasta och mogna och välja bort melon och citrusfrukter. Deras höga vatteninnehåll kommer att göra dem smaklösa. Björnbär och hallon är inte heller lämpliga eftersom de innehåller för mycket kärnor.

Skala frukterna och skär dem i tunna skivor så att vätskan avdunstar snabbare. Lägg skivorna på en bakplåt och torka dem vid 49–60 grader i en varmluftsugn. Äpplen behöver 4–6 tim, päron 6–10 tim och vindruvor 10–18 tim.

Det är viktigt att hålla rätt temperatur för frukterna kan mögla om temperaturen är för låg och frukterna blir sega och förlorar vitaminer om du skruvar upp värmen för högt.

Vänd skivorna då och då så att torkningen blir så jämn som möjligt. Frukter som blir bruna snabbt (till exempel äpplen) kan man lägga i en askorbinsyrelösning som motverkar detta. Köp askorbinsyra i en välsorterad livsmedelsbutik och blanda till en lösning av 1 tesked askorbinsyra och 2 dl vatten till äpplen – och halva koncentrationen till frukter som persikor, nektariner och päron.