Så undviker du den värsta julstressen

Blir du också alltmer stressad ju närmare julen kommer? Då bör du läsa mer här.

Kvinna med tomteluva skriker och är stressad.

Julafton är för många förknippad med stress. Men så behöver det inte vara. Här är 5 tips som hjälper dig igenom julen med mycket mindre stress än annars.

1. Gör listor

Om du gör listor med allt det du vill hinna med innan jul så får du en mycket bättre överblick. Listor är nyckeln till att lyckas med julplaneringen – och så kan du bocka av punkterna efter hand som de är gjorda. Det kan t ex röra sig om städning, matlagning och julbak. Och du behöver inte göra allt själv. Julafton bör vara en angelägenhet för alla som deltar. Mest rättvist är det om alla gäster delar på matlagningen. Och barnen kanske kan baka pepparkakor?

Saknar du inspiration till nyttig och god julmat? Kolla då in de här läckra julrecepten!

2. Julpynta tillsammans

Att julpynta kan vara stressande. Inte så mycket att göra det, men att hinna med det. Det behöver dock inte vara så tidskrävande. Och alla i familjen kan hjälpas åt. Delegera ut olika uppgifter, så att du inte behöver tänka på allt. Detsamma gäller när ni ska pynta granen.

3. Handla julklapparna på nätet

Om du inte handlar julklappar på nätet så avsätt en dag eller två för att göra alla julklappsinköp. Du behöver inte heller vara ensam om att handla alla julklappar. Även här kan du be övriga familjen att hjälpa till. Men om du är ute i god tid kan du faktiskt handla nästan alla klappar på nätet. Då slipper du också ge dig ut i vinterkylan och lägga massor med tid på att gå i fysiska butiker.

Är du stressad? Gör vårt stresstest och få svaret

4. Du måste inte gå på alla julbord

Du kanske brukar gå på alla julbord du blir inbjuden till, men det behöver du faktiskt inte. Det är inget fel att prioritera om du verkligen har tid för att gå på julbord hos alla dina vänner, med kollegorna, osv. Särskilt om du ändå träffar samma människor på många av julborden.

5. Svärfamiljen

Det kan vara tufft att "kämpa mot" svärföräldrarna och deras traditioner. Men om ni firar julafton i ditt hem är det faktiskt främst dina traditioner som bör gälla. Det är inte för att man inte kan kompromissa om vissa saker, men när ni firar jul hemma hos resten av släkten kan de välja bland sina traditioner.

Läs mycket mer om julen här!