4 tips för mer energi

Med några få ändringar i ditt liv kan du få kontroll över vardagsstressen och mer ork att göra de saker som ger dig energi.

Kvinna i skogen.

Aaaahh … med små ändringar i dina rutiner kan vardagen kännas mindre pressad.

© iStock

Långa dagar på jobbet. Högar med uppgifter på skrivbordet. Bråkiga barn. Middagen som väntar på att bli lagad.

Är du stressad? Gör vårt stresstest och få svaret

Det är mycket som kan ge stress i vardagen, men den goda nyheten är att du med några få ändringar i ditt liv kan uppnå en effektiv avstressande effekt:

1. Gå och lägg dig tidigt och stig upp tidigt

Om din morgon är fullständigt kaotisk finns det risk för att resten av dagen också blir det. Genom att komma upp tidigt kan du få en bra och lugn start på dagen och kanske hitta tid för en morgonritual, där du läser, mediterar eller gör något annat trevligt.

2. Skriv listor

Börja dagen med att göra en lista över det du ska göra. Det hjälper dig att bli av med stressen i huvudet och få en mer välorganiserad dag. Dessutom kommer det att kännas skönt att bocka av listan under dagen. Skriv dock bara ner de mest nödvändiga sakerna, så att listan inte tar andan ur dig.

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

3. Säg nej!

En av de bästa botemedlen mot stress är att lära sig säga nej till de saker som du inte har tid, lust eller ork att göra. Det kräver lite övning att lära sig säga nej till folk, men du kommer genast att känna lättnaden i kroppen samt glädjen över att ha gjort plats för det du faktiskt har lust att göra.

4. Delegera

Drunknar du ofta i praktiska sysslor hemma så se till att delegera ut uppgifterna till resten av familjen. Gör t ex ett schema och sätt på kylskåpet, där det står svart på vitt vem som ska göra vad – och när det ska göras.

GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma