Sov gott i sommarvärmen

Täcke av. Täcke på. Täcke av. När temperaturen stiger sjunker ofta sömnkvaliteten. Vi ger dig tips och råd för en god nattsömn under årets varmaste månader.

Kvinna sover med täcke

TÄCKE ELLER INTE TÄCKE? Under sommaren kan det vara bra att byta till ett sommartäcke – eller bara ett lakan.

© iStock

Du ligger i sängen, du är trött och den enda semestern du längtar efter är en resa till drömmarnas land. Men du kan. Inte. Somna. Det är för varmt. Det är helt vindstilla. Ditt täcke känns som en gigantisk värmefilt.

Sommaren kan vara en svår tid att sova under. Särskilt om den bjuder på tropiska nätter där temperaturen aldrig kommer under 20 grader. Det, kombinerat med ljusa nätter och arla fågelsång, kan vara receptet på sömnlöshet. Vi har alltihopa en temperatur som är optimal för oss att sova i. Den skiljer sig från person till person, så för några få är en tropisk natt som en vaggvisa, medan andra föredrar en sovtemperatur på bara 15 grader. Du har säkert också upplevt diskussionen med en partner om huruvida fönstret ska vara öppet eller stängt. För oss allihop gäller dock att kroppstemperaturen sjunker lite under natten – forskare antar att vi sänker temperaturen för att spara på energin. Men den mekanismen kan lätt störas om det är för varmt utomhus, och det kan göra det svårt att falla i sömn.

LÄS OCKSA: Hur gör man för att sluta svettas på natten?

Utöver att det är djupt frustrerande att ligga sömnlös och svettas, så är det inte heller hälsosamt för dig att förlora sömntimmar. Sömnbrist försvagar din koncentrationsförmåga, du blir lättare stressad och ditt immunförsvar blir också försvagat – för att bara nämna några saker som händer när kroppen inte får vila tillräckligt.

Som tur är finns det en hel del du själv kan göra för att hålla värmen borta från sovrummet – även utan att behöva investera i en lufkonditioneringsanläggning. Ofta kan även små förändringar i dina nattliga rutiner nämligen göra en stor skillnad för sömnen. Här nedanför ger vi dig 14 bra råd för en god nattsömn när sommarvärmen slår till.

LÄS OCKSA: Hur vet jag om jag får tillräckligt med djupsömn?

1 INNAN DU GÅR TILL SÄNGS


1. Ta en dusch

Trots att det kanske låter märkligt, så tyder forskning på att en varm dusch innan du går och lägger dig kan kyla ner dig. När det varma vattnet omfamnar dig frigörs värme genom dina händer och fötter och det kyler ner din kropp. Några föredrar dock kalla duschar och bad innan de ska sova, så du får testa och se vad som funkar bäst för dig.

2. Stäng solen ute

Se till att dina gardiner är fördragna under dagen, så att solen inte steker ditt sovrum. Mörkläggningsgardiner som sluter tätt mot fönsterkarmarna kan vara en väldigt bra investering om du vill hålla ner temperaturen på en någorlunda nivå. Gardinerna har också den uppenbara fördelen att de håller ditt sovrum mörkt.

3. Sök skugga

Blir du bränd av solen kommer din hud att vara varm en lång tid efteråt, och det kan ge dig sömnbesvär. Undvik solen mitt på dagen, täck huden med kläder och kom ihåg solkräm.

4. Frys ner kudden

Lägg kudden i frysen innan du går och lägger dig. Om du inte får plats med hela kudden, så nöj dig med att frysa örngottet. Du kan också köpa en så kallad chillow, som är en specialdesignad kudde som är skapad för att avleda värme.

5. Håll igen med mat och motion

Motion hjälper dig generellt att få bättre sömn, men om du motionerar nära sängdags riskerar du att vara onödigt överhettad när du går och lägger dig. Det gäller också när du äter stora måltider, så ät inte för sent på kvällen.

LÄS OCKSÅ: Valeriana hjälper sömnen på vägen

2 NÄR DU LIGGER I SÄNGEN


6. Drick vatten

När du vaknar på natten och är varm, kan ett glas kallt vatten vara din vän i nöden.

7. Överväg gelmask

De flesta gelmasker är egentligen gjorda för att minska svullna ögon, men de kan också kyla ner ditt ansikte under en varm natt.

8. Sätt på fläkten

På väldigt varma dagar kan ett stängt fönster om natten faktiskt vara bättre än ett öppet. Du gör också klokt i att sätta igång fläkten om du äger en, och om du kan sova trots att den låter. Alternativt kan du skapa korsdrag genom att ha fönster öppna i varsin ände av lägenheten eller huset. Slutligen kan lite vatten på dina gardiner också ge lite extra svalka – använd en sprayflaska för att göra dem fuktiga.

9. Sätt upp håret

Har du tjockt hår kan det hålla kvar värmen. Sätt upp det i en lös knut så att din hals och nacke kan få luft.

10. Bomull eller i bara mässingen

För vissa är sommarnätter synonymt med nakna nätter medan andra trivs bäst i att ha på sig något. Hör du till den sistnämnda kategorin bör du välja en löst sittande pyjamas i bomull eller något annat naturmaterial, som tillåter huden att andas.

11. Flytta dig fysiskt

Det är mysigt att sova tillsammans, men inte om din partner är ett mänskligt element. Skicka iväg hen eller testa att lägga dig själv på soffan. Sovrummet är inte nödvändigtvis det svalaste stället i ditt hus, så om du har en källare är det ett bra ställe att testa. Kanske är ett liggunderlag på golvet eller i trädgården också skönare än sängen?

12. Fyll flaskan med is

Om du äger en värmeflaska, så fyll den med isbitar och ta med den till sängen.

13. Stäng av apparaterna

Av hänsyn till miljön bör du alltid stänga av apparater som du inte använder, men på sommaren är det extra viktigt: En teve på standby, en dator med laddaren i, ja även en liten telefon avger värme när den är på. Det är marginellt, men det kan göra skillnad.

14. Välj svala sängkläder och täcke

  • Vissa kan sova med bara ett lakan på sig, medan andra behöver något tyngre. Hör du till de sistnämnda är det viktigt att ditt täcke inte håller dig för varm. Väljer du ett av silke, ull eller hålfibrer är det mindre risk för överhettning.

  • Vaknar du och är varm så vänd på kudden och täcket så att den sidan du värmt upp vänds ifrån dig. Du kan också ge både kudde och täcke en tur utanför fönstret eller lägga ut dem på balkongen ett tag.

  • Dina sängkläder har också betydelse, för vissa material är mer temperaturreglerande än andra. Välj generellt naturmaterial som bomull, hampa och lin, men om du vill ha det absolut bästa ska du välja bambu.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 11/2021