Fåtölj med en filt, en bok och en kopp te.

Avsluta varje dag med en mysig stund utan skärmar, så att hjärnan får tid att varva ner innan du lägger huvudet på kudden.

© iStock

Därför ska du ha en fast kvällsritual innan du går och lägger dig

Ligger du (också) och vrider dig i sängen när du egentligen borde sova? Förtvivla inte! Med rätt övergångsfas innan du ska sova kan du snabbt varva ner och somna som ett litet barn.

12 september 2017 av Maria Albøg Jespersen

”Stängde jag av strykjärnet?”, ”Blir min dotter mobbad i skolan?” och ”Duger jag verkligen som jag är?”. Alldeles för många tar med sig en massa tankar i sängen när de ska sova och det kan få allvarliga konsekvenser för nattsömnen. Hela 9 av 10 sömnproblem kan faktiskt härledas till stress eller akuta kriser.

Klarar du inte av att verkligen varva ner och släppa alla tankar innan du går och lägger dig, kommer du inte att få så lång djupsömn som du behöver under natten för att vakna pigg och utvilad. För att lyckas med detta är det mycket bra att införa en fast kvällsritual, som gör din hjärna redo för att sova innan du lägger huvudet på kudden.

Få lösningen på 10 vanliga sömnproblem här

Så gör du

Gör ett litet program med fasta saker du gör i en timme innan du går och lägger dig. På det viset avleder du din hjärna så den inte längre har plats för oro och tankar, för att den är upptagen av annat. 

Dämpa belysningen och gör några mysiga aktiviteter så att ritualen har en lugnande effekt. Du kan t ex handarbeta, lösa sudoku eller korsord, dricka en kopp koffeinfritt te, ta ett varmt bad, lyssna på en ljudbok eller lugnande musik. Det viktigaste är bara att undvika skärmar, då det blåaktiga ljuset har en uppiggande effekt på nervsystemet.

Om dina tankar brukar flyga runt i huvudet är det en bra idé att ge dem en ventil. En bra metod är att skriva ner det du tänker på. På det viset talar du om för ditt medvetande att det ska släppa problemet för nu, och då kommer du automatiskt också att sova bättre.

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

Källa: Mikael Rasmussen, sömnrådgivare

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar