Därför ska du ha en fast kvällsritual innan du går och lägger dig

Ligger du (också) och vrider dig i sängen när du egentligen borde sova? Förtvivla inte! Med rätt övergångsfas innan du ska sova kan du snabbt varva ner och somna som ett litet barn.

Fåtölj med en filt, en bok och en kopp te.

Avsluta varje dag med en mysig stund utan skärmar, så att hjärnan får tid att varva ner innan du lägger huvudet på kudden.

© iStock

”Stängde jag av strykjärnet?”, ”Blir min dotter mobbad i skolan?” och ”Duger jag verkligen som jag är?”. Alldeles för många tar med sig en massa tankar i sängen när de ska sova och det kan få allvarliga konsekvenser för nattsömnen. Hela 9 av 10 sömnproblem kan faktiskt härledas till stress eller akuta kriser.

Klarar du inte av att verkligen varva ner och släppa alla tankar innan du går och lägger dig, kommer du inte att få så lång djupsömn som du behöver under natten för att vakna pigg och utvilad. För att lyckas med detta är det mycket bra att införa en fast kvällsritual, som gör din hjärna redo för att sova innan du lägger huvudet på kudden.

Få lösningen på 10 vanliga sömnproblem här

Så gör du

Gör ett litet program med fasta saker du gör i en timme innan du går och lägger dig. På det viset avleder du din hjärna så den inte längre har plats för oro och tankar, för att den är upptagen av annat.

Dämpa belysningen och gör några mysiga aktiviteter så att ritualen har en lugnande effekt. Du kan t ex handarbeta, lösa sudoku eller korsord, dricka en kopp koffeinfritt te, ta ett varmt bad, lyssna på en ljudbok eller lugnande musik. Det viktigaste är bara att undvika skärmar, då det blåaktiga ljuset har en uppiggande effekt på nervsystemet.

LÄS OCKSÅ: Valeriana hjälper sömnen på vägen

Om dina tankar brukar flyga runt i huvudet är det en bra idé att ge dem en ventil. En bra metod är att skriva ner det du tänker på. På det viset talar du om för ditt medvetande att det ska släppa problemet för nu, och då kommer du automatiskt också att sova bättre.

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

Källa: Mikael Rasmussen, sömnrådgivare