Kvinna vid frukostbord, gäspar.

Visste du att man kan äta sig till bättre sömn?

© iStock

5 matvanor som hjälper dig att sova gott

Rätt kost kan hjälpa dig att bli av med extrakilon och högt blodtryck. Men visste du att du även kan äta dig till bättre nattsömn?

29 augusti 2017 av Irene Brøndum

En god nattsömn är A och O för din hälsa, den prestationsförmåga, din vikt och ditt humör. Med de här enkla vanorna kan du hjälpa John Blund på traven redan idag.

 • Ät gärna en portion yoghurt eller kvarg. Mejeriprodukter innehåller nämligen en del protein. Protein mättar så att du slipper bli störd av en kurrande mage innan väckarklockan ringer.
 • Undvik godisskålen för socker verkar stimulerande och får ditt blodsocker att stiga, vilket gör det svårt att komma till ro.
 • Drick körsbärsjuice. Forskning visar att saften från körsbär både ger bättre och längre sömn.
 • Tanka upp med bananer och mandlar. Båda bidrar med aminosyran tryptofan, som ombildas till sömnhormonet melatonin.
 • Hoppa över vinet och kvällskaffet och drick istället en kopp örtte. Både koffein och alkohol kan förstöra din sömn medan örtte verkar lugnande. 

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
 • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
 • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
 • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
 • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
 • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
 • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar