Ät dig till ett bra solskydd
Hemligheten stavas lykopen. Se vilka råvaror som innehåller det smarta ämnet.
Hemligheten stavas lykopen. Se vilka råvaror som innehåller det smarta ämnet.
Låt oss först bara klargöra att du alltid ska smörja in dig med ett rejält lager solkräm om du ska ut i solen, så att din hud är skyddad på utsidan. Men du kan faktiskt också skydda huden inifrån genom att äta rätt mat, visar flera undersökningar
Hemligheten stavas lykopen, en antioxidant som är det röda färgämnet som finns i en rad olika grönsaker och frukter.
LÄS OCKSÅ: Har pigmentfläckarna kommit för att stanna?
Allra mest lykopen hittar du i tomater, men inte i färska tomater som man kanske skulle kunna tro. Lykopenet i tomater tas nämligen upp bäst när de har värmebehandlats. Därför är innehållet i tomatpuré och tomatsås högre än i färska tomater.
Andra bra källor till naturens egna solskydd är vattenmelon, papaya, blodgrapefrukt och röd paprika.
Du kan också göra det enklare för kroppen att ta upp lykopenet genom att samtidigt äta lite fett. Det kan t ex vara en näve mandlar ihop med frukt eller en skvätt olivolja i tomatsåsen.
Du kan också glädjas åt att lykopen gör mer än att skydda mot solen. Studier pekar nämligen på att lykopen kan skydda mot vissa former av cancer.
LÄS OCKSÅ: Har du koll på solkräm och solskydd?
Läs också: Solkräm – skyddar dig utan kemikalier