Den mentala bördan – fördela uppgifterna och få en bättre relation

Känner du att ni skulle behöva jämna ut den skeva arbetsfördelningen – den mentala bördan, eller tredje skiftet – hemma hos er, får du parterapeut Cathrine Katzmanns råd till hur du kan tänka och göra här.

En man och en kvinna pratar i sitt hem. De kommer överens om hur de kan motverka the mental load, den mentala bördan.

MENTAL LOAD – Fram med ett stort papper, och skriv ner de största och mest tidskrävande hushållsuppgifterna på bordet. Fördela dem efter tidsåtgång och frekvens.

© iStock

Teorin om the mental load – den mentala bördan – sätter fokus på all den planering och organisation som följer med att att ha ett hem och en familj.

Enligt parterapeut och sexolog Cathrine Katzmann landar de oftast på kvinnans bord i en heterosexuell relation, och det har konsekvenser.

De har större risk att bli utbrända eftersom de hela tiden har massa uppgifter i bakhuvudet. Och de kan helt tappa sexlusten om de i praktiken slutar med att behandla partnern som ett barn.

Då behöver det göra något! Här får du 5 användbara råd! Till glädje och gagn för dig och din relation, din karriär, för dina barn – och även för din partner!

Läs också: Gå dig hälsosam och smalare

1. Få din partner att se obalansen

Första steget är att etablera en gemensam förståelse av att arbetsfördelningen mellan er är ojämn. Du kan säga: “Jag har upptäckt att jag står för många osynliga uppgifter hemma. Jag vill gärna prata med dig om hur vi fördelar dem.”

LÄS OCKSÅ: Den mentala bördan: "Jag vill inte ränna runt som en obetald au pair"

2. Gör en visuell överblick över sysslor

Föreställ dig att du skulle lära upp en person vilka uppgifter som måste göras i er familj och i ert hem. Tillsammans med din partner skriver ni en lista över vad som ska göras. Ja, den blir lång. Sedan ska ni börja dela upp de enskilda uppgifterna mellan er: Vem ska komma ihåg dem? Och vem ska utföra dem?

3. Fördela uppgifterna

Det är en bra idé att ta små steg. Börja med de fem största posterna hemma. De kan t ex vara middag, tvätt, städ, trädgård och ekonomi. Får man uppgiften ska man både minnas den och se till att den blir utförd.

Kom ihåg att skilja mellan de uppgifter som utförs varje dag och t ex 2–3 gånger om året. Det är t ex orealistiskt att jämföra tiden som läggs på att tvätta kläder och att klippa häcken.

4. Sätt en lägstagräns

Ni behöver bestämma er för vad ni förväntar er med uppgifterna. Hur ofta ska badkaret göras rent? Ska ni äta ekologisk? Vegetariskt?

Hur ofta är det okej med hämtmat? Först när ni har en gemensam måttstock kan (oftast kvinnan) lägga ifrån sig ansvaret och slippa hålla koll på om uppgiften är “ordentligt” gjord.

5. Kvinna, släpp taget

Kvinnor bedöms hårdare, socialt, kring hur hemmet är städat eller hur länge barnen är på förskolan.

Om ni ska hjälpas åt ska du göra mindre och din man mer. Så lev med hans sätt att utföra sakerna på, trots att han glömmer salladen till middagen eller hämtar barnen en timme senare än du gör.