Därför är det hälsosamt att vara osjälvisk

Selv om du ikke gjør det for å vinne på det selv, får du flere gode ting ut av å gjøre gode gjerninger. Sjekk disse fire helsegevinstene.

En kvinna som får blommor.

OSJÄLVISK – Blomnor till dina närmaste eller en donation till välgörenhet, du mår själv bra när du gör bra saker för andra.

© iStock

Du kanske har hört om runner's high – en endorfinkick – som kan ske på löprundan och ge dig förnyade krafter och energi.

Men har du hört om helper’s high? Uttrycket används bl a av psykologer för att beskriva den fantastiska känsla som uppstår när du gör något för andra.

Goda gärningar kan nämligen frisätta hormoner som oxytocin och dopamin, som gör oss glada och tillfreds. Och det är inte de enda bonuseffekterna. Här får du tre andra:

TEST: Är du stressad?

Din stressnivå sjunker

En studie har t ex visat att personer som skänker pengar till andra har lägre nivåer av stresshormonet kortisol, precis som studier också har funnit ett samband mellan personer som arbetar ideellt och en lägre risk för högt blodtryck. Det senare kan dock också hänga ihop med att personer med normalt blodtryck har ett större överskott till ideellt arbete.

Du blir lyckligare

En studie från Harvard University med deltagare från 136 länder visar t ex att människor som skänker pengar eller gör volontärarbete löper 42 procent större chans att vara lyckliga i sina liv.

En annan studie, där 10.000 anställda fick fylla i enkäter om sina jobb, visade att de nöjdaste medarbetarna och var de som ägnade mest tid åt att hjälpa sina kollegor.

Du lindrar ångest och depression

I en studie från Ohio State University delades 122 personer med ångest och depression in i tre grupper.

Två fick följa konventionell behandlingsteknik, medan den tredje fick utföra tre goda gärningar om dagen några gånger i veckan, t ex att baka en tårta eller ge snälla lappar till bekanta.

Efter fem veckor såg forskarna en förbättring i alla tre grupperna, men gruppen med goda gärningar visade störst framsteg.

Enligt forskarna för att det fick dem att känna sig närmare andra och det tog bort fokus från deras egen smärta och svårigheter.

I FORM nr. 12/2023