Tar munskölj verkligen bort bakterier?

Många av oss avslutar tandborstningen med att gurgla med munvatten, men enligt tandläkaren förebygger det inte hål i tänderna.

Kvinnohand häller upp munskölj

MUNSKÖLJ giver dig måske en frisk fornemmelse i munden, men det fjerner ikke bakterier.

© iStock

Ah, din mun känns fin och ren efter att du har gurglat med munskölj, men det är inte nödvändigtvis så. I alla fall är det definitivt inte den blå vätskans förtjänst. Det förklarar Britt Lilja, klinikchef och tandläkare:

"Munskölj går inte in och tar bort bakterierna. Det är som att försöka tvätta golvet genom att bara hälla vatten över det."

Använd inte munskölj för att du tror att det tar bort bakterier och förebygger karies. Det är här tandborsten och tandtråden kommer in i bilden, tillsammans med gammalt hederligt gnuggande.

Läs också: Så tar du hand om dina tänder hela livet

Bakteriedödande munskölj

Men finns det inget munvatten som fungerar? Ja, munskölj med klorhexidin är bakteriedödande, men det är inget man bara ska börja med.

"Du ska bara använda det om du har gjort ett ingrepp i munnen, till exempel tagit bort en visdomstand, eller om du har ett sår eller en infektion", förklarar Britt Lilja.

Precis som med penicillin finns det en risk att vi blir immuna mot de aktiva ingredienserna om vi använder det för mycket. Och, som du kan se nedan, är detta inte den enda biverkningen av denna typ av munvatten.

Munskölj med klorhexidin

Illustration av munskölj med klorhexidin
© iStock
  • Bakteriedödande vätska som kan användas i högst två veckor.
  • Tas upp av slemhinnan där den avger effektiva doser i upp till 12 timmar.
  • Använd endast efter oral kirurgi eller om du har ett sår eller en infektion.
  • Biverkningar: Färgar tänderna och tungan bruna, kan orsaka smakstörningar och kan så småningom göra dig immun mot de aktiva ingredienserna.

Hur är det med dålig andedräkt?

Munskölj kan hjälpa till att fräscha upp andedräkten, men effekten är ofta kortvarig och dålig andedräkt återkommer vanligtvis efter bara 30 minuter.

Det finns munvatten som är särskilt utformade för dålig andedräkt som har större effekt, men det finns inga mirakelkurer. Besök istället din tandläkare och få roten till problemet behandlat.

KÄLLA: Britt Lilja, tandläkare och klinikchef