Ett ögonlock, som blir rött och svullnar upp, kan vara väldigt irriterande. Men du behöver varken att gå med ögonlapp eller stanna hemma om du har fått en vagel. De är nämligen helt ofarliga. Här besvarar vi de vanligaste frågorna om en av de vanligaste ögonbesvären.
Du har kanske varit med om att vakna upp med ett irriterat öga och en svullen kula på ögonlocket? De flesta av oss har nämligen upplevt att ha en vagel. Men vad är det egentligen som orsakar en vagel och hur länge varar de? Här får du svar på alla dina frågor.
Precis som på alla andra ställen på kroppen har vi också små hårstrån sittande omkring ögonen – vissa av dem är våra ögonfransar. Hårstråna växer ut från talgkörtlar i huden, och om en av körtlarna täpps till så att talgen inte komma ut via hårstråets kanal, kan talgkörteln bli tillfälligt inflammerad, röd och svullna upp. Det är det vi kallar en vagel. Det blir som en liten finne på ögonlocket.
Det sitter talgkörtlar både på insidan och utsidan av ögonlocken. Därför skiljer man mellan två slags vaglar. Båda typerna kan sitta i den övre såväl som den nedre delen av ögonlocket.
Inre vagel sitter under ögonlocket och kan få hela locket att svullna upp.
Hur länge varar en vagel?
Rodnaden och svullnaden, när vageln är som mest besvärlig, varar oftast ett par dagar. Om det inte uppstår en infektion i vageln kommer symptomen sakta men säkert avta igen. Efter ett par veckor är de allra flesta helt symptomfria.
Är vaglar farligt?
Vaglar kan vara väldigt irriterande, men det finns inga allvarliga risker med att ha en vagel. Det för inte heller med sig några andra ögonsjukdomar och du blir inte blind av det om du inte får en kraftig infektion som du väljer att ignorera under lång tid, men det är väldigt ovanligt.
Gör vaglar ont?
En vagel behöver inte vara smärtsam, men många upplever att det skaver mot ögat. Ögat kan också klia och börja rinna eftersom det är irriterat.
Om vageln blir inflammerad kan det göra mer ont och om du upplever kraftig smärta bör du söka vård hos en läkare.
VANLIG VAGEL De flesta vaglar startar som en röd svullnad på ögonlocket eller ögonfranskanten. Många vaglar blir aldrig värre än så. I vissa fall kan du också se en gul eller vit prick i mitten. Det behöver dock inte vara tecken på infektion, utan då handlar det om en yttre vagel och det är talg du ser.
INFLAMMERAD VAGEL I sällsynta fall kan det uppstå en infektion i vageln, så att den svullnar upp ännu mer. Du kommer se något gult under huden, som liknar en böld. Det händer om det kommer in bakterier till vageln genom hårstråets kanal.
BRUSTEN VAGEL Om du inte behandlar en inflammerad vagel kan inflammationen pressa på så mycket att den till sist spricker och det bildas var.
Vem får vaglar?
Vaglar kan drabba alla människor i alla åldrar. Det finns inga hudtyper eller hårfärger som är mer benägna att få vaglar. Får du återkommande vaglar kan det bero på kronisk ögonlocksinflammation, blefarit..
Smittar vaglar?
Vaglar smittar inte, så du behöver inte vara orolig att få det om du bor tillsammans med någon som har en vagel. Har du en gång haft en vagel finns det inte heller någon ökad risk för att få det på exakt samma ställe igen.
Hur behandlar man en vagel?
Der findes forskellige metoder til at behandle og dulme bygkorn. Oftest vil bygkornet dog gå væk af sig selv uden behov for behandling. _SE
Kan man göra något för att förebygga vaglar?
Det korta svaret är nej. En vagel kan tyvärr uppstå oavsett hur god din handhygien är, eller hur bra du tar hand om dina ögon. Det funkar precis på samma sätt som finnar, som du inte heller kan undvika att få genom att tvätta dig.
När vageln är läkt kan det sitta kvar en liten bindvävsknut. Det kallas chalazion. Det är en liten vit, hård knopp som är helt ofarlig och bara ett tecken på att det en gång suttit en vagel där. Chalazion ömmar inte och den brukar oftast försvinna av sig själv men det kan ta lång tid.