Så här får du kroppen att slappna av

Har du noll energi och ofta huvudvärk, förstoppning eller tankemyller? Ofta är vi inte särskilt bra på att lyssna när kroppen försöker berätta något för oss. Det är en avpänningspedagog däremot expert på. Du får hennes bästa råd här.

Kvina andas djupt

AVSLAPPNINGSTEKNIKER djupa andetag ger både ny energi och en kropp i bättre balans

© iStock

1 Är du dödstrött på helgerna?


Så fundera lite över när du sist vilade upp dig – på riktigt. Har du haft fullt upp hela veckan är det helt naturligt att du har ett behov av återhämtning. Men en tupplur på soffan, medan dina tankar fortsätter snurra, är sällan det bästa receptet. En promenad i naturen, eller en timmes yoga är ett bättre sätt att ladda upp på, eftersom det garanterar att du tar en ordentlig paus från vardagen och världen runt omkring dig.

7 anledningar att spendera tid i naturen

2 Får du ofta spänningshuvudvärk...


…så försök hitta mönstret för när din huvudvärk uppstår. Hur har du suttit, legat eller stått? Andas du med magen? Är du pressad eller nedstämd? Om du hittar orsaken kan du förebygga spänningshuvudvärken framöver, istället för att bara behandla symptomen.

Solar plexus

DJUPA ANDETAG Gör det till en vana att lägga en hand på solar plexus när du har en stund över. När du gör det kommer kroppen att närmast per automatik andas ända ner i magen. Gör det så ofta som möjligt, men kom ihåg att ett par gånger om dagen är bättre än ingenting.

© iStock

3 Vi vet att det är viktigt att andas ordentligt...


…men andas du djupt nog? En inandning hamnar lätt uppe i bröstkorgen, och då får du inte användning för lungornas funktion optimalt. Om du inte är van vid att andas ner i magen kan det kännas obehagligt och svårt till en början, men när du lär dig andas djupt är vinsten att du både får ny energi och en kropp i bättre balans.

4 Om du inte gör dina knipövingar...


…är det ännu en anledning till att andas djupt ner i magen. När du tar ett djupt andetag, fungerar det som en stämpel som pressar ner bäckenbotten, som kommer tillbaka till sin plats igen när du andas ut. Den “pumpfunktionen” tränar och stärker din bäckenbotten.

Se här hur du gör knipövningar

5 Kroppen försöker säga dig något...


…och det den berättar för dig kan du använda för att undvika överbelastningar. Gör det till en vana att varje morgon känna efter hur du egentligen har det: Är du spänd i kroppen? Är du trött eller pigg? Utifrån hur du känner dig kan du sätta upp mål för dagen, till exempel: "Idag har jag ont i nacken, så jag ska vara extra uppmärksam på hur jag sitter på stolen" eller "jag är stel i kroppen, och det är länge sedan jag rörde mig, så idag ska jag träna".

Håll kroppen mobil hela livet med dessa vardagsvanor

6 Spänningar kan inte alltid stretchas bort...


…för när du gör en stretchövning drar du ofta ut den delen av muskelfibrerna som fortfarande är flexibla, men inte dem där själva spänningen sitter. Testa istället att, om du till exempel är spänd i axeln, lägga motsatt hand på axeln, dra tillbaka armen medan du trycker på muskeln och dra fram armen medan du släpper. För varje gång löser du upp spänningen mer och mer. Du kan också massera dina axlar själv med motsatt hand.

7 Kan du bara hålla ryggen rak i två minuter...


…innan du sjunker ihop på stolen igen, beror det förmodligen på att ryggmusklerna är ensamma i arbetet och det är ansträngande för dem. Tricket är att börja i bäckenet, som är kroppens sockel, när du sitter ner. Genom att vicka bäckenet framåt, så du sitter på sätesmusklerna istället för på svanskotan, får du automatiskt en rakare rygg med naturlig svank.

8 Alla har en “svag punkt”...


…någonstans i kroppen. Det är ofta det ställe där du får ont när du blir stressad. Det kan till exempel vara att du biter ihop käkarna, att du har axlarna uppe under öronen, spänningar i bäckenbotten, suger in naveln eller något helt annat. Genom att bli varse om dina svaga punkter kan du bättre förstå hur du egentligen mår. Då är det också enklare att komma ihåg att slappna av när den akuta pressen är över så spänningen inte blir permanent och utvecklas till kroniska smärtor.

9 Kan du inte somna...


…för att din hjärna är som en Formel-1-bana där tankarna kör racer runt, runt, kan du skapa ro genom avslappningsövningar för hela kroppen. Se hur nedanför. Om du är inne i en period med riktigt mycket tankemyller och muskelspänningar kommer det att ta några dagar innan du slappnar av. Men repeterar du övningen varje kväll kommer du att efter en vecka ha mycket lättare att somna in.

Artikeln publicerades i I FORM nr 1/2020