Har smala människor högre risk för benskörhet?

Din vikt påverkar din risk för benskörhet på fler än ett sätt. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att hålla ditt skelett starkt långt upp i ålder.

En äldre, smal kvinna som håller sig om höften

BENSKÖRHET – Blir vi tillräckligt gamla blir alla bensköra, men din vikt kan öka risken.

© iStock

Hur smal? Om du är underviktig – definerat som ett BMI under 18,5 – så kan din vikt vara en av riskfaktorerna för att utveckla benskörhet, eftersom underviktiga personer generellt har en mindre benmassa.

BMI-räknare: Räkna ut och förstå ditt BMI

Väldigt smala människor har också mindre östrogen, vilket stimulerar nybildning av ben – östrogen stannar gärna i kroppsfettet.

LÄS OCKSÅ: Ofrivillig viktnedgång: Varför går jag ner i vikt utan anledning?

Med det sagt så behöver du inte vara orolig om du har en smal kropp. De två största riskfaktorerna för att utveckla benskörhet är först och främst ålder och kön, och alltså inte kroppsvikt. Från 40 års ålder börjar det gå utför, och blir man tillräckligt gammal blir man faktiskt garanterat skörare i skelettet.

Få en kropp som håller hela livet

Kvinnor är tyvärr särskilt utsatta, och när vi når klimakteriet ökar risken ytterligare eftersom våra östrogennivåer sjunker.

Du kan till en viss del förebygga risken för benskörhet med rätt livsstil. De viktigaste råden får du här

Förebygb benskörhet

Fimpa.

Rökning tär på benmassan, så här har du ännu en bra anledning till att inte röka.

Träna viktbärande motion.

Med viktbärande motion räknas saker som promenader, löpning och dans. Den typen av aktiviteter stärker nämligen bildandet av benmassa.

Begränsa mängden alkohol.

Ett högt alkoholintag ökar risken för benskörhet, så håll dig till de officiella rekommendationerna om max 10 enheter i veckan – och aldrig fler än 4 enheter på samma dag.

Ät efter kostråden.

Det bästa sättet att förebygga benskörhet är att äta bra mat. Kom ihåg att få i dig tillräckligt med D-vitamin. I Sverige är det obligatorisk att berika viss mjölk, fil, yoghurt och vissa matfetter med D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar ändå alla vuxna över 75 år att äta D-vitamintillskott .

Källa: 1177

I FORM nr. 11/2023