Guide: Så här undersöker du dina bröst och känner efter knölar

Bröstcancer blir ofta upptäckt genom att kvinnan själv känner en knöl i bröstet, men hur ofta och hur ska du undersöka dina bröst? Här hittar du svaren.

Kvinna ligger på rygg och undersöker sitt bröst

KOLLA ELLER INTE? Lär dig att undersöka dina bröst här.

© iStock

En knöl i bröstet som inte var där sist du kände efter. Eller var den det? Det är ett skräckscenario för många kvinnor att en dag upptäcka en knöl i bröstet.

Upptäcker du en knöl ska du alltid uppsöka vård. Ofta är det bara en harmlös cysta som bara behöver tömmas på vätska, men det kan alltså vara fråga om en cancertumör.

Men värre än att upptäcka en knöl i bröstet är kanske att upptäcka en knöl i bröstet för sent. Därför är det en omdiskuterad fråga om du kan hitta eventuella knölar genom att regelbundet undersöka dig själv. Vi har hittat svaren åt dig.

Kan jag upptäcka bröstcancer tidigare genom att själv undersöka brösten regelbundet?

Det finns inget som tyder på att du kan upptäcka knölar tidigare genom att införa en undersökningsrutin av brösten själv. I en stor kinesisk studie från 2005 instruerade man 132.979 kvinnor från Shanghai i att göra egenundersökningar, medan man hade en kontrollgrupp på 133.085 personer som inte fick några instruktioner. Efter 5 år var det ingen skillnad gällande antalet fall av bröstcancer med dödlig utgång hos de två grupperna av kvinnor, vilket fick forskarna att dra slutsatsen att egenundersökningar inte gör någon skillnad.

När systematiska bröstundersökningar inte verkar göra någon skillnad menar man att det beror på flera saker. För det första är det många kvinnor som redan i förväg – medvetet eller omedvetet – tar sig på brösten tillräckligt ofta för att en dedikerad undersökning efter knölar varken gör till eller från. För det andra så är det stor skillnad på både bröst och knölar. Har du stora bröst, eller sitter knölen djupt inne i bröstet kan du känna efter hur mycket som helst utan att upptäcka knölen innan den har en viss storlek.

Med det sagt är det inte entydigt med att det inte är en bra idé att ta en närmare koll på brösten då och då.

Ska jag undersöka mina bröst eller inte?

Det viktigaste är att du känner dina bröst. Att du vet hur de "brukar" se ut och inte minst hur de "brukar" kännas. Är det skillnad på dina bröst i form eller storlek, blir de hårdare vid menstruation osv.

Har du redan bra koll på dina bröst, kan det vara en bra idé att kolla upp dina bröst 3–4 gånger om året, där du medvetet går igenom dina bröst för knölar. Trots att det alltså inte finns några bevis för att en undersökning gör någon skillnad, så finns det inte heller något att förlora på att göra det.

Vill du undersöka dina bröst så hittar du en utförlig guide till tekniken längre ner i den här artikeln.

Hur ska jag undersöka brösten?

Steg 1

  • Ställ dig framför en spegel.
  • Sätt händerna i höfterna och titta på dina bröst. Ser de ut som de brukar?
  • Lyft händerna ovanför huvudet. Flyttar sig brösten? Följer huden med naturligt?Har du stora bröst så lyft upp dem och titta under.
  • Ta den ena handen och känn i armhålan på motsatt sida. Här har du lymfkörtlarna som ofta kan kännas lite annorlunda än resten av brösten. Byt hand och känn efter i den andra armhålan.

Steg 2

  • Lägg dig på rygg.
  • Ta fram tre fingrar som du placerar över bröstet. Du ska känna efter med flata fingrar, så du inte använder fingerspetsarna.
  • Gör cirklande rörelser in mot din bröstvårta – du ska pressa ganska ordentligt, så att du även känner revbenen bakom bröstet.
  • När du har kommit in till bröstvårtan ska du gå utåt igen och föreställa dig att du följer klockan, så att du hela tiden cirkulerar in mot bröstvårtan och ut igen.
  • Hittar du något så sök vård så att en läkare får känna också.

Finns det något annat jag ska vara uppmärksam på?

Ja! Bröstcancer visar sig inte bara som en knöl. Andra symptom är:

  • Huden på ditt bröst ser underlig ut. Det kan vara konstiga rynkor, eller huden kan bli ojämn som skalet på en apelsin. Det kan se ut som att det är något inuti ditt bröst som liksom drar ut/trycker upp huden.
  • Vätska från bröstvårtan – både klar och blodig vätska.
  • Inåtvända bröstvårtor, som förut varit utåtbuktande.
  • Svullna lymfkörtlar i armhålan.

Sällsynta symptom kan vara:

  • Smärtor i bröstet som inte kan förklaras med att du har mens.
  • Eksem och/eller sår på bröstvårtan.
  • Sårbildning på själva bröstet.
  • Inflammationsliknande rodnad av bröstet, värme och svullnad ska undersökas av läkare. Symptomen kommer ofta plötsligt.

Källa: Janne Villemoes Bigaard, överläkare i bröstkirurgi