Är stora bröst lika med högre risk för bröstcancer?

Bröstcancer uppstår i bröstvävnad, men stora bröst är inte nödvändigtvis detsamma som mycket bröstvävnad, förklarar läkarna.

Två kvinnor i underkläder, bröstcancer

BRÖST finns i många olika storlekar och former.

© gettyimages

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, men bara för att du har stora bröst innebär det inte att du löper större risk att utveckla sjukdomen. Det förklarar Bjarne Lühr Hansen, som är allmänläkare.

Det låter logiskt: Bröstcancer uppstår i vävnaden, och ju större brösten är, desto mer vävnad måste det finnas. Men så är det inte nödvändigtvis.

Brösten innehåller också fett

Precis som i resten av kroppen finns det också fett i brösten, och stora bröst kan innehålla mycket fett. Och det är inte i fettet som cancer utvecklas.

Du kan därför lätt ha stora bröst utan mycket vävnad, och omvänt kan små bröst dölja mycket vävnad. Därför säger storleken på dina bröst ingenting om din risk att utveckla bröstcancer.

Kontroll mellan kl. 12 och 3

Som nämnts uppstår cancern i vävnaden och vanligtvis i området närmast armhålan – förmodligen för att vävnaden är tätare här. När du undersöker ditt bröst efter knölar är det därför en bra idé att vara särskilt uppmärksam mellan "klockan 12 och 3".

Läs även: Bröstcancer – vad du bör tänka på

Kvinna i sportbehå med klocka framför bröstet

BRÖSTCANCER uppstår oftast i det gula området.

© gettyimages