11 frågor till gynekologen

Blir du också nervös och osäker när det är dags att besöka gynækologen? Här får du 11 lugnande svar på de frågor du kan tänkas ha.

Gynekologisk undersökning – hur ofta?

Är det något med ditt underliv som oroar dig, fråga då hellre en gång för mycket än en gång för lite.

© iStock

Detta är bra om du vet innan en gynekologisk undersökning

Kan jag bli undersökt när jag har mens? Föredrar gynekologen att jag är rakad där nere? Hur ofta ska jag gå till gynekologen? En gynekologisk undersökning varar oftast bara några få minuter. Ändå är det många tankar som hinner fara genom huvudet medan du ligger där med benen i vädret.

Vi har därför ställt 11 vanliga frågor till gynekologen Christine Felding, så du slipper spekulera nästa gång du genomgår en gynekologisk undersökning.

1. Är det normalt att vara nervös innan jag går till gynekologen?

Om du är nervös är det helt naturligt för det ÄR en ganska obekväm situation att ligga halvnaken på en brits medan en främmande människa närstuderar ditt underliv. Kanske kan det hjälpa att tänka på att gynekologen inte gör något annat hela dagarna. En bra gynekolog gör också sitt bästa för att lätta upp stämningen om hon märker att du är nervös. Bli därför inte överraskad om hon ställer alla möjliga frågor om stort och smått. Det är så kallad konversationsanestesi i syfte att få dig att slappna av.

2. Vad beror smärtor i underlivet på?

Har du smärtor i underlivet kan det vara dina bäckenbotten­muskler och inte nödvändigtvis själva underlivet som gör ont. Orsaken är spänningar eftersom på samma sätt som du kan få huvudvärk av spända axlar så kan du få underlivssmärtor av spänningar i bäckenbotten. Avslappningsövningar för bäckenbotten kan lindra.

LÄS OCKSA: Endometrios: Ont i underlivet

3. Ska jag vara extra försiktig när jag tvättar och torkar underlivet?

Ditt underliv kan klara mycket för det är trots allt konstruerat för att kunna pressa ut ett spädbarnshuvud. Är du inte känslig där nere så betyder det därför inte så mycket om du torkar dig åt ena eller andra hållet och tvättar dig si eller så. Det är ett underliv i grunden robust nog för att klara.

Är du osäker på hur du håller underlivet rent? Här får du fyra praktiska tips

TIPS! Skippa trosskydd om du är känslig där nere eftersom de innehåller konserveringsmedel som kan ge klåda och sveda. Ett alternativ är ekologiska trosskydd.

4. Frågar gynekologen om mitt sexliv?

Får du frågor om ditt sexliv är det viktigt att du svarar ärligt eftersom det kan vara relevant för din behandling. Får du inga frågor så behöver du inte dela med dig av några detaljer om det inte är något du själv vill veta. Gynekologen frågar garanterat om det som är relevant för dina symptom.

5. Ska jag raka mig där nere innan jag går till gynekologen?

Piercingar och hår betyder inget för det krävs en hel del för att överraska en gynekolog. De har sett det mesta. Så om du funderar på vad gynekologen tänker om dig och hur du ser ut där nere så är svaret: Förmodligen inte så mycket. Kanske har du hår, kanske har du det inte. Kanske har du en piercing, kanske har du det inte – de har sett allt förut. Men om du vill vara lite extra hänsynsfull gentemot din gynekolog så har du sett till att duscha samma dag som du ska genomgå undersökningen.

6. Är det normalt att blöda efter klimakteriet?

Får du blödningar efter klimakteriet, alltså efter ett år helt utan menstruation, är det viktigt att du blir undersökt eftersom det kan vara ett tecken på cancer i underlivet. Med det sagt så är det dock också viktigt att betona att en blödning långtifrån behöver betyda att något är fel, det kan också bero på torra och irriterade slemhinnor. Under alla omständigheter är det dock nödvändigt att du får en gynekologisk undersökning så snabbt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Menstrosor – lär dig mer om dem här

7. Kan gynekologen ge mig råd om mitt sexliv?

Har du problem med sex kanske gör det ont, eller kanske har du inte alls lust till sex. Då kan gynekologen hjälpa dig. Ofta är det små saker som krävs för att lösa problemen. Vagitorier med östrogen kan hjälpa mot torra slemhinnor, vilket ofta är orsaken till att sex gör ont, liksom testosteron kan hjälpa själva lusten.

8. Ska jag tvätta händerna efter mitt besök hos gynekologen?

Tvätta händerna efteråt när du är färdig på britsen och har torkat dig med den servett som gynekologen säkert ger dig efter undersökningen. Många glömmer det, men du kan se det ungefär som ett toalettbesök där det ju är naturligt att tvätta händerna efteråt av hygieniska skäl.

9. Påverkar mitt underliv av det jag äter?

Socker kan ge klåda så om du äter massor av godis och kakor kan det vara orsaken till att du ofta får svamp eller liknande som gör att det svider och kliar i underlivet. Liksom resten av kroppen inte mår bra av för mycket socker gör inte heller underlivet det. Det finns många som inte vet det.

10. Ska jag avboka min tid hos gynekologen om jag har mens?

Menstruation stör inte din gynekolog så för hennes skull finns ingen anledning att avboka om du inte ska få en spiral insatt. Den ska nämligen sättas in efter mensen. Förr i tiden var det inte möjligt att ta ett cellprov under den tid blödningen pågick, men så är det inte nu längre. Det finns självklart de som inte gillar att bli undersökta under de dagar de har mens, men för gynekologen spelar det ingen roll alls.

11. Hur ofta ska jag gå till gynekologen?

3 år ska det max gå mellan de tillfällen då du kallas till cellprovstagning – sju år om du har fyllt 50. Syftet är att ta reda på om du har cellförändringar, vilket kan vara förstadier till livmoderhalscancer.