Förbränningsguide – morgon

Här får du I FORMs förbränningsguide. Du kan göra en hel del redan under dagens första timmar för att öka din förbränning.

Kvinna äter frukost

Du hjälper förbränningen på vägen genom att äta en fettsnål mejeriprodukt på morgonen

© iStock

Förbränningsguide: middag

Förbränningsguide: kväll

KL 6.00

Drick ett stort glas vatten

Väckarklockan ringer och du stapplar fram till vattenkranen och dricker eet glas kallt vatten på fastande mage. Enligt tyska forskare ökar det din ämnesomsättning med 30 procent den första timmen efteråt. En 30-procentig ökning motsvarar ca 25 kalorier. Du kan alltså inte dricka dig smal på vatten - men det är ett sätt att sparka igång förbränningen.

KL 6.15

Spring en runda i högt tempo

Ju högre puls du har under träningen, desto fler kalorier förbränner du. Studier visar att du kan fördubbla kaloriförbrukningen om du i stället för en lugn joggingrunda ger järnet med tempolöpning. Den stora vinsten beror inte bara på att du förbränner fler kalorier under träningen, utan också att du under timmarna efteråt får en ökad förbränning som bidrar med 20–30 procent extra kalorier.

Räkna med att varje minuts intensiv träning förbränner 12–15 kalorier. Tycker du att det är tungt att hålla uppe intensiteten, så kan du pröva mer intervallbaserad träning. Det kan du göra genom att dela upp själva träningspasset i kortare etapper då du ger järnet eller genom att träna två gånger samma dag i stället för en gång. Ta exempelvis en rask liten löptur på morgonen före duschen och komplettera med ännu ett kort träningspass sent på eftermiddagen.

KL 6.45

Ta en kall dusch

Efter löpturen är det dags för en snabb dusch – och ju kallare, desto bättre. Du förbränner nämligen fler kalorier när du småfryser än när du har det varmt och behagligt. Den kalla duschens effekt har faktiskt studerats i ett försök, där deltagarna sänktes ner i 18-gradigt vatten i upp till 90 minuter. Forskarna kom fram till att viloämnesomsättningen tredubblades under vistelsen i det kalla vattnet.

KL 7.00

Kom ihåg morgonkaffet

Frukosten är enormt viktig –ät till exempel en portion havregrynsgröt med lättmjölk, och strö över rikligt med kanel. Kanel är nämligen en av de kryddor som sätter fart på din förbränning. Drick gärna en stor kopp kaffe till. Koffeinet i kaffet ger din förbränning en kick.

LÄS OCKSÅ: Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/49/1/44/4716276?redirectedFrom=fulltext

Ät magra mejeriprodukter

Färska studier bekräftar kalciumets förmåga att binda fett i tarmen. På så sätt hindras kroppen från att ta upp fettet som i stället åker ut i den andra änden. Effekten blir störst om man satsar på magra mejeriprodukter, så det finns alltså flera goda skäl att göra dem till en central del av den dagliga smalkosten. Välj minimjölk och magra yoghurtprodukter – både till frukost, som mellanmål eller som dressing till middagen på kvällen.

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/49/1/44/4716276?redirectedFrom=fulltext

KL 8.30

Drick grönt te

Gör en kanna grönt te när du kommer till jobbet på morgonen, och drick den under dagens lopp. Forskning visar att teet stödjer din viktminskning både genom att öka förbränningen och genom att få kroppen att föredra fett som energikälla. En thailändsk studie visar att tillskott av grönt te ökar ämnesomsättningen med 45 kalorier. Effekten beror på dosens storlek. Det är dokumenterat att ämnesomsättningen ökar mest om du intar större mängder koffein än du är van vid. Det är koffeinet som ger teet dess ämnesomsättningsfrämjande effekt. Till skillnad från kaffet har teet dessutom en lång rad hälsosamma antioxidanter.

Prova vår gratis kaloriräknare och få koll på hur många kalorier just du behöver varje dag.

Källa: Martin Kreutzer