Förbränningsguide - middag

Rörelse och en riktig kost kan göra stor skillnad för förbränningen mitt på dagen.

KL 10.00

Använd ditt höj-och sänkbara bord

Vanlig vardagsaktivitet, som att medvetet välja trapporna, resa sig för att hämta kaffe, stå upp och arbeta i stället för att sitta ner och så vidare, har en enorm inverkan på din förbränning. Effekten hänger ihop med principen om "många bäckar små", för det ger inte så jättemycket i sig själv att resa sig upp och sätta sig igen. Men sett över dygnets 15–18 vakna timmar ger det god utdelning. Faktiskt i så hög grad att du kan öka din dagliga förbränning med omkring 25 procent.

Kl 11.30

Öka mängden proteiner

Till lunch ska det finnas proteiner på tallriken. När det gäller kosten finns det ingen annan faktor som har så stor inverkan på ämnesomsättningen som de animaliska proteinerna från kött, fisk och fågel.

Åtskilliga studier har visat att det är så kostsamt för kroppen att utnyttja proteinerna att du förbränner cirka 3 kalorier för var 10:e kalori du intar av proteinerna. Vill du verkligen sätta turbo på ämnesomsättningen kan du inte undvika de här proteinkällorna.

Välj konsekvent magra varianter, till exempel fågel som kalkon och kyckling och mager fisk som rödspätta och sej. Någon gång ibland går det bra att välja en fetare fisk, som visserligen innehåller fler kalorier, men de kommer från hjärtvänliga fettsyror. Magert kött från fyrbenta djur är en annan bra källa till ämnesomsättningsfrämjande proteiner, men det bör intas i begränsade mängder.

Studier visar att för stora mängder – över 300 gram i veckan – utgör en potentiell cancerrisk. Det bästa sättet att få plats för de extra proteinkällorna, är att skära ner lite på kolhydraterna från bröd, ris, pasta och potatis.

Minska mängden kolhydrater

Minska mängden vitt bröd, ris, pasta, godis och kakor, och ät i stället fullkorn och mer frukt och grönt. Ju färre av de snabba kolhydraterna du intar, desto bättre blir kroppens blodsockerreglering
och därmed kroppens förmåga att förbränna fett.

KL 14.30

Ät ett mellanmål

Ett bra mellanmål på eftermiddagen kan vara en liten bägare yoghurt naturell med müsli eller lite frukt. En bonus med att äta flera små måltider under dagen är att du känner dig mindre
tung. Därmed får du lättare för att hålla en hög aktivitetsnivå. En annan bidragande faktor är att du undviker kraftiga blodsockerfall, då du töms helt på energi.

KL 17.00

Styrketräna och få större muskler

Större muskler väger en del, men bry dig inte om vikten utan gläd dig åt att du, utöver ett atletiskt utseende, ökar din förbränning. Det gäller både under träningen och under timmarna efteråt, men även långsiktigt när de stora musklerna ökar din viloämnesomsättning. Studier visar att ett extra kilo muskler ökar den dagliga förbränningen med cirka 1 procent. Det betyder att du med 3 kilo extra muskelmassa ökar din förbränning med knappt 22 000 kalorier om året, eller tillräckligt för att bli kvitt 3 kilo rent fett.