Förbränningsguide - kväll

Kryddor, alkohol och sömn gör skillnad för din förbränning om kvällen och natten.

KL 18.30

Använd starka kryddor

Starka kryddor i maten ökar förbränningen markant jämfört med okryddad mat. Hittills har det huvudsakligen varit chilin som har fått positiv uppmärksamhet, men ny forskning visar att även ingefära, pepparrot (som i wasabi) och senap kan öka ämnesomsättningen. Var uppmärksam på att det krävs mer än en liten nypa kryddor för att uppnå en nämnvärd effekt. Kroppen vänjer sig nämligen vid dess inverkan, så kryddmängden måste ökas med jämna mellanrum för att fortsätta stimulera kroppen. Som en bonus till den ökade ämnesomsättningen bidrar kryddorna även till en ökad mättnadskänsla, vilket gör det lättare att tygla aptiten. Tänk också på att få rikligt med proteiner i kvällsmaten, samtidigt som du minskar mängden ris, bröd och pasta.

Ingen alkohol

Skippa rödvinet till kvällsmaten och den kalla ölen när du går ut med väninnorna – gör det till en ny, sund vana att bara dricka alkohol vid särskilt festliga tillfällen. Studier visar att alkohol hämmar fettförbränningen, därför att kroppen prioriterar alkoholförbränningen framför förbränningen av övriga energikällor. Alkoholens negativa effekt på fettförbränningen varar i flera timmar efter intaget och medför därmed en ökad risk för att matens fett lagras på magen.

Ät massor av fibrer

Kostfibrer hämmar fettupptagningen. Ät därför så grovt som möjligt, speciellt till huvudmålen där fibrerna kan bromsa en del av fettupptagningen och på så sätt spara in kalorier. Samtidigt främjar fibrerna din matsmältning och ger en bra mättnadskänsla. Bra källor till fibrer är rågbröd, frukt och grönt samt i synnerhet baljväxter som bruna och vita bönor.

KL 20.00

Sänk värmen

Rådet att sänka värmen hör nog hemma i den lite mer masochistiska genren. Men faktum är att du förbränner fler kalorier när du småfryser, än när du sitter och har det varmt och skönt. Till och med en mindre sänkning av rumstemperaturen gynnar därför din förbränning – för att inte tala om CO2-utsläppet. Blir du dessutom motiverad att stiga upp och slå armarna om dig eller någon annan fysisk aktivitet lite då och då så ökar du utdelningen ytterligare.

KL 23.00

Få din nattsömn varje natt

Se till att få minst 7 timmars sömn varje natt. Sömnbrist kan hämma din förbränning och studier har visat att sömnbrist ökar aptiten – speciellt suget efter söta och onyttiga matvaror. Orsaken till den ökade aptiten finns i våra hormoner. Hormonbalansen blir nämligen förvirrad när vi inte får den mängd sömn vi behöver. Det får i sin tur kroppen att tro att vi saknar energi i form av mat, när det i själva verket är sömn vi behöver.